fallback

Промишленото производство зa април и множество ОСА през седмицата

В сряда НСИ ще обяви предварителните данни за Брутния вътрешен продукт за първо тримесечие на годината

08:34 | 08.06.09 г.

Седмицата стартира с извънредно Общо събрание на акционерите (ОСА) на Експат имоти АДСИЦ, но което ще се гласува за прекратяване на дейността на дружеството и обявяването му в ликвидация. 

Експат имоти прекратява дейността поради влошаване на условията на пазара на недвижими имоти в България, резултат от икономическа криза и с оглед на непредвидимите срокове за нормализиране на пазарната ситуация. За една година съществуване дружеството не изпълнява ефективно заложените в устава му цели и задачи и не осъществява реално инвестиционна дейност, бе записано в мотивационния доклад на СД на АДСИЦ-а.

Днес е крайният срок за придобиване на акции от капитала на Унипак, Машстрой, Петрол и Чугунолеене с право на участие в ОСА на посочените дружества.

Акционерите на Унипак ще гласуват за разпределяне на брутен дивидент на акция от 0,03 лева. Тези на Петрол ще гласуват за разпределяне на 100 000 000 лева под формата на дивидент за акционерите, или по 0,9153 лева на акция.

Днес приключва търговията с правата на Алтерон АДСИЦ. Предложени са за записване 150 000 броя права, срещу които могат да бъдат записани 150 000 броя нови акции с емисионна цена 1 лев.

Учредители на дружеството са договорен фонд ”Синергон профит” чрез УД „Синергон Асет Мениджмънт”, притежаващ 30% от капитала и „Стубел 3” ООД с 28%, Магдалена Делистоянова с 15%, Албена Делистоянова с 15%, Васил Воденичаров с 7% и Наталия Йовева с 5%.

Алтерон АДСИЦ ще бъде специализирано в инвестиции в недвижими имоти, извършване на строежи и подобрения, оборудване с машини и съоръжения за индустриално земеделие с цел предоставянето им за управление, отдаване под наем, лизинг или аренда.

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) ще представи предварителни данни за търговията със стоки със страни от ЕС за месец март 2009.

Утре е последната дата за придобиване на дялове от капитала на Метизи АД, Балканкар-Заря АД, Синергон Холдинг АД, Плевен БТ и София БТ с право на участие в ОСА на дружествата.

На ОСА на Балканкар-Заря АД ще се гласува за задължаване на Съвета на директорите на дружеството в срок до 30 юни тази година да приеме решение за увеличение на капитала му с не по-малко от 1 000 000 лева чрез намиране на парични средства.

Решението се налага поради неспазване на условията по облигационната емисия на Балканкар Заря АД, залегнали в проспекта.

На ОСА на София-БТ АД ще се гласува за разпределяне на общ дивидент за акционерите в размер на 155 472 лева.

В сряда НСИ ще обяви предварителните данни за Брутния вътрешен продукт за първо тримесечие на годината. Експресните оценки показаха спад на показателя от 3,5% на годишна база.

Същият ден НСИ ще изнесе данни за производството и продажбите в промишлеността, строителството и търговията за април месе. На годишна база през март темпът на спад на производството е 17,1%, докато през февруари темпът на спад бе 17,7 на сто.

Също в сряда НСИ ще разпространи предварителни данни за производителността на труда, заетостта и отработените човекочасове за първо тримесечие на 2009 година.

В сряда ще се проведе ОСА на Българска роза АД, на което ще се гласува за подновяване мандата на Съвета на директорите на дружеството.

Сряда, 10 юни, е последният ден за покупка на акции от капитала на Хидроизомат ФЗЗ Мел инвест АД, Хасково-Табак АД, Доверие Обединен Холдинг АД, Индустриален Капитал Холдинг АД, Българска роза Пловдив АД, Елпром-ЗЕМ АД, Бианор Холдинг АД, Фаворит Холд АД, Мел инвест Холдинг АД, Алкомет АД, Албена АД, Слънчев бряг АД и Алфа Ууд България АД с право на участие в предстоящите ОСА на изброените компании.

Акционерите на Бианор Холдинг ще гласуват за за започване на преговори за продажба на офиса на дружеството.

На събранието на Слънчев бряг АД ще се гласува за безвъзмездно прехвърляне на инфраструктурата на курортния комплекс на Община Несебър. Проектът за решение е на Министерство на икономиката и енергетиката, което притежава 75% от капитала на Слънчев бряг АД.

В четвъртък НСИ ще публикува статистически предварителни данни за търговията със стоки със страни извън ЕС за месец април 2009.

За четвъртък са насрочени ОСА на Северкооп Гъмза Холдинг, Елхим Искра АД, Развитие Индустрия Холдинг и Наш дом България Холдинг АД.

11 юни (четвъртък) е последната дата за придобиване на акции с право на участие в ОСА на дружествата Инвест Пропърти АДСИЦ, Параходство БРП, Агро Финанс АДСИЦ, ФНИ България, ФЕЕИ АДСИЦ, Булгартабак Холдинг АД, Улпина АДСИЦ, Благоевград БТ АД.

В петък ни очаква потребителската инфлация за май 2009.

Също така в петък ще се проведат ОСА на Българска холдингова компания АД, Рила-Боровец АД, Хидропневмотехника АД и Булленд инвестмънтс АДСИЦ.

Същият ден е последният за покупка на книжа от капитала на 7 дружества с право на участие в ОСА. Това са Меком АД, Енемона АД, ОЦК АД, Ломско пиво АД, Оргахим АД, Златни пясъци АД и Торготерм АД.

Меком предвижда разпределяне на брутен дивидент от 0,06 лева на акция, като за целта това трябва да бъде одобрено от ОСА на дружеството, насрочено за 30 юни.

Акционерите на Енемона ще овластяват СД за извършване на сделки по чл.114 от ЗППЦК, а тези на ОЦК ще гласуват за разрешаване на Управителния съвет да закупи активи на стойност по преценка на Управителния съвет и одобрение на Надзорния съвет. Не се уточнява какви активи ще бъдат купувани, но ОЦК е обявявало, че желае да купува рудодобивното дружество Горубсо-Мадан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
fallback