fallback

Русия официално ни уведоми, че Украйна може да спре транзита на газ

През лятото няма да има проблем с доставките на газ, казва икономическият министър

15:46 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

На 7 юни Украйна може би няма да има пари да плати за доставките на природен газ от Русия и така е възможно да предизвика криза в доставките на горивото за Европа. Това се посочва в получено вчера писмо от руския посланик в София, съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Вчера руският премиер Владимир Путин заяви, че транзитът на руски газ за Европа през Украйна може да бъде преустановен в края на юни – началото на юли.

Министърът е почил, че в газохранилището в Чирен сега има над 500 млн. куб. м природен газ, като на ден могат да се подават 4 млн. куб. м, с което за летния сезон изцяло се задоволява вътрешното потребление на страната. Димитров е казал още, че България има договор с Гърция за доставка на 2,4 млн. куб. м газ на денонощие и най-малко 0,5 млн. куб. м от Турция. А това означава, че през лятото няма да има проблем с доставките на газ, смята министърът.

Българската страна е изпратила писма до Газпром и до украинската Нафтогаз за повече информация по въпроса за доставките на газ, е съобщил Петър Димитров.

Междувременно стана известно, че Европейската комисия изпраща високопоставена мисия в Киев и Москва, която да установи какво е положението около руските доставки за Украйна, съобщи днес говорител на комисията.

Резултатите от мисията, както и информацията от срещи след нея между Европейската комисия и представители на европейския газов бизнес, ще бъдат анализирани и представени на 18 и 19 този месец  на срещата на върха в Брюксел, съобщават от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
fallback