fallback

Преглед на печата за 1 юни

07:56 | 01.06.09 г.

Кредитният рейтинг на София остава положителен в. Сега

Столична община запазва дългосрочния си кредитен рейтинг "BB+" с положителна перспектива. Това е оценката на "Стандарт енд Пуърс", която наскоро понижи рейтингът на държавата, а се очаква да намали и на много от общините. "Запазването на рейтинга означава ниски нива на досега изтеглените кредити, както и достъп до евтин финансов ресурс", коментира зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

Решението на държавата да изземе приходите от такса смет обаче може да окаже негативно влияние върху кредитния рейтинг, тъй като те са около 1/3 от всички. От 147 млн. лв. годишна задача за почистване, само 64 млн. отиват за сметосъбиране и сметоизвозване, а останалите - за рекултивиране на сметището в "Суходол", за проекти за завода за боклук и др. С приемането на закона за отпадъците на София обаче с тези разходи ще бъдат натоварени софиянци. Герджиков предупреди и за опасност 8-те фирми, които сега чистят столицата, да поискат неустойки при подмяната им.

Социолози очакват 5 партии в Европарламента в. Сега

Пет партии имат най-голям шанс да получат свое представителство в Европейския парламент, показват последните проучвания на социолозите. Това са ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС, "Атака" и "Синята коалиция". С минимални, но възможни при определени условия, шансове е и "Ред, законност, справедливост" на Яне Янев.

Според последното изследване на агенция "Сова Харис", проведено между 19-25 май т.г. сред 1000 души, на предстоящите на 7 юни евроизбори партията на Бойко Борисов ще получи 35.8% от гласовете на избирателите. "Коалиция за България" ще вземе 26.9%, ДПС - 10.4%, "Атака" - 9.9%, а "Синята коалиция" - 8.4%. РЗС остава извън Европарламента с 2.5% подкрепа, както и Коалиция "Напред" - с 2.2%, ПП "Лидер" - с 2% и НДСВ - с 1.5%.

Концесията на големите язовири ще се забрани в. Дневник

Големите язовири няма да се дават на концесия, техни оператори могат да бъдат само 100% държавни или общински фирми. Това е записано в промените на Закона за водите, които управляващото мнозинство е решено да прокара в последните работни дни на 40-ия парламент. Ограничението за стопанисването на язовирите беше въведено по настояване на екоминистерството.

Според зам.-министър Любка Качакова контролът върху питейната вода трябва да е стриктен и да не се допуска ВиК операторите да злоупотребяват, като я разхищават. Когато едно дружество плаща за целия обем, който ползва от язовирите, няма да допуска загуба на вода заради стари тръби, мотивират се от ековедомството.

Хотелите по морето ще заработят по-късно това лято в. Сега

Много български хотели по Черноморието ще отворят врати в средата на юни това лято, защото няма достатъчно туристи. Последните години повечето хотели работеха на пълни обороти още от началото на май. Заради кризата обаче сега има риск някои от тях въобще да не отворят.

"В най-неблагоприятна ситуация са по-малките хотелчета, които не са на първа линия", коментира Соня Колтуклиева от Съюза на инвеститорите в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 08.09.22 г.
fallback