fallback

ИХ България с 31% спад на консолидираните приходи

В резултат нетната печалба намалява до 673 хил. лв. от печалба в размер на 3 млн. лв. за първото тримесечие на миналата година

09:45 | 30.05.09 г.

Индустриален Холдинг България АД отчита спад от 31 на сто в консолидираните приходи от дейността за първото тримесечие на годишна база, става ясно от отчета на компанията, публикуван в Бюлетин Investor.bg.

Общите приходи от дейността възлизат на 15,4 млн. лв. при 22,5 млн. лв. за януари-март 2008 година.

В резултат нетната печалба намалява до 673 хил. лв. от печалба в размер на 3 млн. лв. за първото тримесечие на миналата година.

Индустриален Холдинг България има инвестиции в капитала на 17 дъщерни дружества в България и 6 дъщерни в чужбина.

Собственият капитал на ИХ България към края на март е малко над 200 млн. лв., а съвкупните активи възлизат на 374 млн. лв.

През ноември 2008 г. ръководството на ИХБ АД изготви кризисен план за действие при хипотеза на намаляване на поръчките за производство през 2009 г. в някои от дружествата.

„Дружествата от машиностроителния отрасъл, предвид специализацията в производство на продукция с експортна ориентация, са изправени пред изключително ограничаване на инвестиционните разходи в световен мащаб“, става ясно от отчетите на ИХ България.

От края на 2008 и в началото на 2009 г. в машиностроителните предприятия, с изключение на Елпром ЗЕМ, има над 40% спад на поръчките, респективно на производството, е записано още в отчетите на холдинга.

ИХ България е предприело мерки за съкращаване на разходите и оптимизиране на производството, като броят на персонала е намален с около 40% за периода от ноември 2008 до март 2009 г.

Според ръководството на ЗММ България холдинг, което е дъщерно дружество на ИХ България, възстановяването на сектора на машиностроенето от кризата може да започне най-рано към средата на 2010 г. Поради тази причина печалбата на ЗММ България Холдинг за 2008 г. в размер на 5,111 млн. лв. не се предвижда да се разпределя за дивиденти, а да остане неразпределена. На това се дължи и значителният спад в приходите от дивиденти на ИХ България за първо тримесечие на 2009 г. – 547 хил. лв. в сравнение с 4,742 млн. лв. за първо тримесечие на 2008 г.

Елпром ЗЕМ, което също е дъщерно на ИХ България и е публично дружество, има сключени договори за поръчки, които се изпълняват в момента и имат по-дълъг срок на изпълнение, в резултат на което не се очаква негативно влияние на кризата върху дейността му.

Друго дъщерно дружество на холдинга - Булярд корабостроителна индустрия, има сключени договори за поръчки, които се изпълняват в момента и имат по-дълъг срок на изпълнение, като рискът от промяна на цената на сключените корабостроителни договори и/или отмяната им съществува, но по отношение на корабите със срок на доставка до 2010 г. включително той се оценява като относително нисък, е записано още в отчетите на ИХ България.

Въпреки това в Булярд има оптимизация на персонала и преминаване на намалено работно време за административния персонал – 330 човека са на 7 часов работен ден за срок от 3 месеца.

Акционерите на ИХ България ще гласуват на насроченото за 23 юни ОСА по проект за неразпределяне като дивидент на печалбата за миналата година, възлизаща на 8,39 млн. лв.

Свързани компании:

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
fallback