fallback

Калфин препоръча преговори с МВФ

Според външния министър това е необходимо, не защото не ни стигат парите, а „за по-голяма сигурност“

18:54 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Препоръчвам да започнем предварителни преговори с Международния валутен фонд (МВФ), не защото са необходими финанси, а за да има достатъчно сигурност. Това съобщи по време на среща с ръководителите на големите промишлени предприятия в Девня министърът на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА. В срещата участва и министърът на икономиката Петър Димитров.

Досега неведнъж повтаряната официална позиция на управляващите беше, че преговори за финансова помощ от МВФ няма и не са ни необходими. 

Според Калфин подобно споразумение би било предпазно и ще поддържа доверието в България и ще покаже, че страната има освен собствени, и допълнителни ресурси.

Сегашното правителство до избирането на ново има намерение да води разумна икономическа политика, категоричен бе Калфин. По думите му това ще стане с поддържане на финансова стабилност с фискалната си политика. Държавата има конкретни стъпки за подпомагане на бизнеса, посочи той.

На първо място това е продължаване на инвестициите в инфраструктурата, в частност и на пътната. Втората мярка е свързана със специалната програма на социалното министерство за подпомагане на фирмите да не освобождават работници, дори при намаляване на работното време.

Третата антикризисна мярка е ориентирана към експортно ориентираните фирми и малките и средни предприятия, обясни Калфин. Според него друга форма за подпомагане на бизнеса е администрацията да създава по-малко пречки пред него.

Най-важното е държавата да поддържа макроикономическа стабилност, заяви още външният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
fallback