fallback

Преглед на печата за 29 май

07:54 | 29.05.09 г.

Кабинетът одобри споразумение за изграждането на газопровода „Набуко” в. Новинар

Правителството реши да даде мандат на Министерствата на икономиката и енергетиката (МИЕ) и на външните работи за подписване на междуправителствено споразумение за изграждането на газопровода „Набуко”. Пред журналисти вчера енергийният министър Петър Димитров заяви, че през лятото се очаква ограничение на руския природен газ през украинска територия. Това обаче, по думите му, не би трябвало да създава притеснения. Проблем ще има, ако това стане през зимата, каза Димитров.

България рекордьор по контрабанден внос в. Новинар

Българската икономика губи 200 млн. лв. годишно от нелегален внос, съобщи вчера председателят на неправителствена организация „Сигурност и развитие” Радостин Генов. Той обясни, че контрабандно у нас се внасят най-вече алкохол, цигари, дрехи, обувки, гориво и дори цветя. Контрабандните стоки влизат у нас предимно от Капитан Андреево на границата ни с Турция. По думите на Генов заради контрабандата на цигари пазарният дял българската тютюнева компания „Булгартабак” е намалял с 19 процента. Загубите за държавата от контрабанден внос са твърде високи в условията на криза, коментира председателят на организацията.

Банкери: Икономиката ще падне с 3,8% в. Стандарт

Българската икономика ще се свие рязко с 3,8% през 2009 г., но през 2010 г. отново ще започне да се възстановява и брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 0,9%. Това прогнозират анализатори от гръцката банкова група Алфа банк (Alpha Bank), цитирани от румънската агенция Актмедия. Анализаторите намалиха прогнозата си за румънската икономика за 2009 г. до спад от 3,1% спрямо предишната прогноза за ръст с 0,5%. В началото на май Европейската комисия понижи прогнозата си за България, като очакванията са за икономически спад от 1,6% през тази година. ЕК предвижда догодина БВП да се свие с 0,1%.

Пазарът на лекарства порасна с близо 7% в. Дневник

Въпреки кризата пазарът на лекарства бележи ръст от 6.69% през първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2008 г., сочат данните на IMS Health. Нарастването обаче е значително по-ниско в сравнение с предходната година, когато ръстът в абсолютна стойност беше 15%. Така прогнозите за намаляване на продажбите на медикаменти в световен мащаб и свиване на ръста им на 3% през 2009 г. са на път за се сбъднат, макар у нас все още спадът да не е драстичен.

През разглеждания период продажбите в аптеките са се увеличили едва с 3.85%, докато в болниците има ръст от 21.64%, показват данните на IMS Health. Според анализаторите това се дължи на търговете за медикаменти в лечебните заведения, които обикновено се провеждат в началото на годината. Аптеките обаче продължават да са основният фактор при продажбите и държат 81.80% от пазара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
fallback