fallback

Донев: Все още няма разграничаване на компаниите с качествен мениджмънт

Някои прилагат практики, при които акциите им трябва да струват стотинки на следващия ден, но това не става, а инвеститорите гадят, казва шефът на Софарма

11:08 | 27.05.09 г.

Огнян Донев. Снимка: Investor.bg

За прозрачността на публичните дружества е важно желанието на мажоритаря, защото в България повечето дружества са с мажоритар, но важно е и обратното, инвеститорите да изберат мажоритаря си. Това каза по време на кръгла маса на тема „Българският капиталов пазар – прозрачност, правна защита и саморегулация” Огнян Донев, председател на Съвета на директорите (СД) и изпълнителен директор на Софарма АД.

„Ние бяхме сред първите, които започнаха да публикуват повече от задължителната информация. Вече няколко години успяваме на 5-то число да посочваме какви са нашите продажби, други дружества стигнаха по-далеч и започнаха да публикуват данни за своята печалба“, допълни той.

Помолен да даде коментар за загубите, претърпени от инвеститорите на БФБ-София, Донев заяви: „На БФБ-София още не се вижда разграничаване на компаниите по повод на качеството на мениджмънта или отношение към миноритарните акционери“.

„Например някои компании имат разлики от десетки проценти между неодитираните и одитираните резултати. Много компании прилагат практики, при които акциите им трябва да струват стотинки на следващия ден, но това не се случва, което показва, че има гадаене у инвеститорите, но това трябва да си остане като тяхно право. И аз понякога съм инвестирал и след това съм съжалявал, защото е имало обективни фактори, които не съм дооценил, но грешката си е била моя“.

Конкретно за Софарма, Донев допълни, че компанията се опитва да дава обзор на целия фармацевтичен пазар, както и за развитието на отделните продукти. По думите му обаче трябва да има граница пред предоставянето на информация, например рентабилността на различни продукти, защото това може да се използва от конкуренти.

„Ако всеки наш продукт бъде съобщаван, би трябвало всеки ден да има по две съобщения, които да се третират като рекламни и в същото време да потопят инвеститорите в море от информация, така че да не могат да направят анализ“, каза Донев.

Не е отказана среща с нито един инвеститор в управляваните от нас дружества. Въведохме практика на годишна среща с инвеститорите. Всяко тримесечие повечето от 10-те най-големи инвестиционни посредници в света посещават компанията, това намаля в последната година по независещи от нас причини. Радваме се на медиен комфорт, участваме във всякакви инвестиционни форуми, допълни Огнян Донев, който е и член на Надзорния съвет на Доверие обединен холдинг.

„Софарма АД беше сред първите публични дружества избрало свой одитен комитет, като това направиха и дъщерните дружества. В една или друга степен се чувстваме свързани с 14 публични дружества“, каза той.

„Това, което ни стресира, е уведомяването в срок от 5 дни на сделки на управляващите с управляваните дружества. Границата от 5 хил. лв. е твърде ниска. Предложението ни е, информацията да се предоставя на определено число от месеца“, допълни Донев. В момента изискванията на Комисията за финансов надзор са управляващите в публични дружества да обявяват сделките си с акции на управляваните от тях дружества в срок от пет дни, когато сделките надхвърлят 5 хил. лв. в рамките на една година.

По отношение на планираното листване на Софарма на Варшавската фондова борса Донев каза, че се надява това да се случи до края на тази година, с което фармацевтичната компания ще стане първото българско дружество, качило се на втора борса.

„Логично е и четирите фармацевтични компании в групата ни да се обединят, но това би трябвало да мине през всички регулаторни органи и би станало много бавно. Инвеститорите обаче биха чувствали по сигурни своите инвестиции в една обединена компания“, заключи Огнян Донев.

Магията на БФБ ще бъде върната от САЩ, коментира по повод въпрос Апостол Апостолов, бивш председател на КФН. Отговорът на Огнян Донев бе, че никой не задължава никого да инвестира на БФБ-София и „ако може да се задълбочите и да купите нещо на номинална цена и впоследствие да спечелите, едва ли ще сте недоволен“.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
fallback