fallback

Поне 50 млн. евро са ни нужни за ново хранилище за радиоактивни отпадъци

Средствата за новото национално хранилище ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие

10:15 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Минимум 50 млн. евро ще бъдат необходими за изграждането на ново национално хранилище за радиоактивни отпадъци, заяви директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Борислав Пеков при откриването на международната ядрена конференция "Булатом" край Варна.

Форумът, който ще продължи до 29 май, е посветен на националната, регионалната и световната енергийна сигурност.

Средствата за новото национално хранилище ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, обясни Пеков, цитиран от БТА. По думите му вече е определен консултантът за проекта - консорциум от испанска и британска фирма. Той трябва да избере проектант за хранилището.

В момента се обсъждат три площадки за проекта, каза Пеков. Според него най-подходяща е намиращата се в близост до АЕЦ „Козлодуй“. Пеков обясни, че ръководството на предприятието води интензивни разговори с кметовете на общините, на чиято територия ще бъде изградено хранилището.

По план за изграждането му ще бъдат необходими около 80 дка, а максималният му капацитет ще бъде 160 хил. куб. м. На първия етап се предвижда обемът му да бъде около 50 хил. куб. м, което ще бъде достатъчно за извеждането от експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй".

В момента радиоактивните отпадъци се съхраняват в склад на територията на атомната централа, който разполага със 700-800 контейнера, каза Пеков. Капацитетът му ще бъде изчерпан през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 11.09.22 г.
fallback