fallback

Инвестициите ще се възстановят, но при оценъчните коефициенти от 90-те

Съотношения p/e от 70 остават в историята, заяви шефът на Deutsche Bank за България

12:34 | 26.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите отново ще започнат да набират сила, но при променени изисквания за оценка и самоучастие, смята директорът на представителството на Deutsche Bank за България Борислав Иванов.

По време на конференция, посветена на дяловото инвестиране в България и региона на Централна и Източна Европа, която се организира с медийното съдействие на Investor.bg, Иванов заяви, че сравняването на икономическата ситуация през 2009 година с тази от 2006-2007 година е неуместно, тъй като както тогава, така и сега, икономиката е силно дебалансирана. Така, както преди 2-3 години имаше рязък спад на лихвите и силна надцененост на компаниите, така сега лихвите са високи, а компаниите – силно подценени.

Преди няколко години беше нормално компаниите да се търгуват при съотношение цена/печалба на акция от 70 и банките финансираха подобни сделки. До такава ситуация се стигна заради прекомерното глобално подценяване на риска и занижаването на изискванията за обезпечение на кредитите.

В настоящата ситуация обаче банките, които често се определят „като лошите“ от страна на инвеститорите, вече не финансират сделки при съотношение цена/печалба на акция (p/e) от над 5. От тази гледна точка може да се очаква, че пазарът ще се възстанови, но сделките ще се извършват по-скоро при нивата на оценъчните коефициенти от 90-те години.

През последните няколко месеца станахме свидетели на резки промени в условията на финансовите пазари, което показва как „цикличността на икономиката от 80-90-те години се превърна в истеричност в началото на 21 век“ и се стигна до изключително внезапни и остри спадове и ръстове на пазара.

Прогнозата на Иванов е, че би трябвало след кризата да се стигне до по-активно управление на придобитите активи и поемане на повече мениджърски задачи отколкото преди началото на проблемите. Паралелно с това се очаква оптимизиране на бизнес и капиталовите структури на компаниите като цяло.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 03.09.22 г.
fallback