fallback

Преглед на печата за 25 май

08:00 | 25.05.09 г.

Световната банка критикува България за продажбата на дървесина в. Новинар

Липсва прозрачност и публичност на търговете за продажба на дървесина на едро, които се организират от Държавната агенция по горите (ДАГ). Това сочат резултати от доклад за състоянието на българската гора, изготвен от експерти от Световната банка. Според анализа някои търгове за продажби на големи количества дървесина са предварително нагласени, за да могат да бъдат спечелени от определени фирми. В момента добивът на суровината и търговете се осъществяват под контрола на агенцията по горите. Докладът сочи още, че България е единствената страна в Европа, в която от държавния бюджет не се отпускат допълнителни средства за поддържане на горите.

Чуждите вложения намаляват двойно в. Новинар

Чуждестранните инвестиции от началото на годината са паднали почти двойно. Това заяви икономическият министър Петър Димитров, който е на посещение във Варна. Като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година чуждите вложения са били 18 процента, като се очаква през тази година процентът им да е около 7, посочи министърът. Въпреки това интерес към инвестиции в България има, добави той. Най-често чуждите фирми се интересували от изграждане на вятърни и соларни паркове в страната ни.

Кризата удари и факторинга в. Дневник

Намаление темпа на растеж при факторинга, увеличаване срока на отложено плащане, нарастване цената на услугата паралелно с покачването на лихвите по банкови кредити и лизинг са основните тенденции, които се наблюдават в този сегмент на финансовия сектор. Това очерта като развитие в момента при факторинга пред "Дневник" Филип Генов, изпълнителен директор на "Уникредит факторинг". При отложеното плащане дадена фирма може да си осигури оборотни средства, ползвайки услугите на факторинга, като продава своите неплатени фактури на факторинг компанията. Тя изплаща авансово до 90% от стойността на тези фактури и така фирмата получава ресурс за дейността си, без да е необходимо да чака нейният търговски контрагент да й плати.

Ако през миналата година ръстовете са били по 20% на месец, сега растежът е в рамките на 3-4 до 5% месечно, посочи той. Но секторът продължава да реализира ръст дори в условията на криза, тъй като все още потенциалът му на българския пазар не е използван напълно, обясни Генов.

Водата отново ще поскъпне това лято в. Сега

След последното си поскъпване от август м.г. това лято цената на водата пак ще се вдигне. Дузина ВиК дружества от страната са поискали от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) преразглеждане на цените, съобщиха оттам.

Още утре в комисията ще се състои обществено обсъждане на новите цени в Пловдив, които местното ВиК иска да увеличи със 17%. "Софийска вода" иска повишение с 15%. На опашката са и други големи градове като Варна, Бургас, Добрич, Шумен и др., чиито доклади все още се разглеждат. С малки изключения основанията са едни и същи - дружествата не издържат на увеличените цени на тока миналото лято, а и нямат средства за поддържане на мрежите. Почти всички искат увеличение на цените от 10% нагоре.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 11.09.22 г.
fallback