fallback

Преглед на печата за 22 май

08:00 | 22.05.09 г.

По морето все пак се принудиха да свалят цени в. Сега

В битката за туристи българските хотелиери все пак ще свалят цените, стана ясно на откриването на туристическия сезон вчера в комплекс "Св. св. Константин и Елена". "Цените ще са по-ниски с 20 до 40%", прогнозира търговският директор на комплекса Илко Запрянов. Нискоразредни хотели предлагали олинклузив за 17-18 евро на ден в пиковия период на сезона, а петзвездни - за 37 евро. Хотелиерите са се постарали 35-те евро, които руските туристи плащат за виза, да им бъдат върнати под формата на бонуси при обслужването.

БДЖ изхвърля на улицата 1300 служители в. Сега

БДЖ съкращава 1300 свои служители, или почти 10% от целия си персонал, заради катастрофалния спад на товарните превози. Синдикатът на железничарите към КНСБ започна вчера консултации с ръководството на БДЖ за съкращенията.

Според председателя на синдиката Петър Бунев става въпрос за 650 служители на предприятието за товарни превози и 520 - в локомотивното дружество. Според колективния трудов договор на БДЖ служители, които са една година пред пенсия, получават 8 заплати обезщетение и 148 души вече са се възползвали от това, т.е. общият брой на напусналите достига 1300.

Пазарлък сваля с 20% цената на колите в. Стандарт

Българинът се отказа от мерака си по лъскави лимузини. Скъпите коли събират прах от месеци по автокъщите. "Ето ги, вече 2 месеца стоят, пълни екстри, кожен салон, а мераклии няма", жалва се търговец на автомобили в Горубляне, при който залежават дузина мерцедеси. Най-много се харчели бричките до 10 000 лева. Банките не отпускали големи кредити. Лизинговите къщи пък искат 50 процента от сумата, обясняват вещи в занаята с автомобили. Най-много се търсят BMW и Volkswagen. "Хората искат среден клас кола, семейна. Предпочитат по-евтините модели, и то не защото нямат пари, а защото навсякъде тръбят за тази криза и от страх си стискат парите", смятат търговците. Според тях сделките са паднали наполовина. Причината е, че за да спонсорират производството, големите автомобилни концерни предлагат просто неустоими оферти за клиентите си - с до 20 процента редуцирана цена и допълнителни бонуси като пълно автокаско, изгоден лизинг и дългосрочно сервизно обслужване.

"Милър дивелъпмънтс" обявиха над 2млн. лв. финансови облекчения за наемателите в "Мол Варна" в. Дневник

В резултат на проведените през последните седмици над сто индивидуални срещи с наематели, предложените финансови облекчения в наемните нива на търговците от компанията-собственик "Милър Дивелъпмнънтс" са за общо над 2 милиона лева. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.

Някои от предложените анекси, с подписването на които ще влязат в сила новите по-облекчени условия, включени в тях, срещат противоречиви реакции при част от наемателите. В следствие на тези различия собственикът незабавно се ангажира в рамките на няколко дни да бъдат изяснени всички възникнали неясноти от юридическа гледна точка. В същия период всеки търговец, който има въпроси относно така предложените анекси ще получи отговор.

Куриерски компании учредяват сдружение в. Дневник

Куриерски компании създават браншова организация. Утре "Български пощи", "МИБМ Експрес" и "Тип Топ Куриер" ще учредят Български пощенски съюз, съобщиха от държавното дружество.

Новата организация трябва да гарантира лоялна конкуренция между операторите, създаване на добри практики за качествена услуга, както и да подпомогне Комисията за регулиране на съобщенията(КРС) и транспортното министерство.

Продажбата на Общинска банка остава за догодина в. Сега

Контролираните от Христо Ковачки фирми-акционери в Общинска банка, са готови да продадат акциите си на Столична община, но само в пакет. Оферта за цената още не е обявена, няма и яснота откъде може да се осигури финансиране за сключването на сделката, се разбра след заседанието на СОС. "При това положение ще обявим приватизацията, без да се налага да изкупуваме акциите на Ковачки, но чак догодина", обясни председателят на СОС Андрей Иванов. От общината съобщиха, че БНБ е пратила предупреждение на трезора да изпълнява графика си за връщане на старите кредити, взети от фирми, свързани с Ковачки. През 2006 г. се разбра, че компании, близки до бизнесмена, са взели 21 млн. лв. заеми от банката, в която той държи акции. Това е нарушение на банковите закони.

500 хил. души обявиха доходите си в. Стандарт

516 648 е общият брой на подадените данъчни декларации за годишните доходи до 30 април, съобщиха от НАП. Декларациите са с 20% по-малко от миналата година. Това се дължи на отпадането на данъчните облекчения за деца. Всеки пети е използвал алтернативен начин за пускане на формуляра. По пощата, чрез интернет или в пощенски клон декларациите за облагане на доходите си са подали 98 958 души.

НС окончателно забрани пушенето на обществени места от 1 юни догодина в. Дневник

Пълната забрана на пушенето, включително в ресторантите, баровете и кафенетата, ще бъде въведена на 1 юни 2010 г., решиха окончателно депутатите днес с приемането на промените в Закона за здравето.

Парламентът отхвърли предложението на депутата от ДПС Рамадан Аталай забраната да важи още от 1 юни тази година. Не беше прието и предложението на председателя на здравната комисия доц. Борислав Китов да се направи изключение и да се разреши пушенето в някои барове и ресторанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 07.09.22 г.
fallback