fallback

ОИСР: Кризата няма да приключи, докато не се изчистят токсичните активи

Не бива да се допуска грешката на Япония от 90-те години, когато проблемните активи остават в балансите на банките, предупреждават експерти

16:21 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза няма да приключи, докато не се разреши проблемът с токсичните финансови активи. Това заяви анализаторът в Организацията за икономическо сътрудничество и възстановяване (ОИСР) д-р Пирита Сорса по време на конференция на тема „Кризите и България - през погледа на миналото“, организирана от Министерство на финансите.

Не бива да се допуска грешката на Япония от 90-те години на миналия век, когато проблемните активи остават в балансите на банките и това възпрепятства възстановяването на реалната икономика в продължение на години, предупреждава Сорса. Тя е и бивш представител на Международния валутен фонд (МВФ) в България.

Проблемът с токсичните активи може да бъде разрешен по два начина – чрез затварянето на затруднените банки или чрез тяхното спасяване с държавни средства. Д-р Сорса смята, че закриването на банки не е правилният подход, защото ще увеличи системния риск в банковата система. Тя допълни, че всеки отделен случай трябва да се разглежда самостоятелно.

В последния доклад на ОИСР от април тази година се казва, че световната икономика е изправена през бавно и продължително възстановяване. То зависи в най-голяма степен от бързото ликвидиране на токсичните активи, възстановяването на доверието във финансовата система и реформирането на регулаторната рамка.

Подкрепата, която правителствата на много от развитите икономики са оказали на големите банки, е стъпка в правилната посока за излизане от икономическата криза, смята д-р Сорса. Последиците от финансовата криза ще бъдат различни за отделните страни и поради това правителствените мерки трябва да бъдат съобразени с конкретните обстоятелства.

Следващата стъпка се състои в разработването на подходяща регулаторна рамка, която да осигури стабилното функциониране на финансовата система. Много е важно да се акцентира върху рисковете, свързани с дейността на международните финансови институции и опасността от морален хазарт, който произтича от държавните гаранции, с които банките се ползват.

Според Пирита Сорса комбинация от пазарни, регулаторни и политически провали стоят в основата на сегашната икономическа криза, която е най-силната в следвоенната история на света. Тя се отличава от всички предишни рецесии по подценяването на риска от инвестиции, ниските спестявания на населението, неефективната регулация и липсата на прозрачност на финансовите пазари.

Въпреки това финансовите кризи не са уникални и се наблюдават съществени сходства с предишни рецесии, в това число заложените дисбаланси, кредитната експанзия, балонът на жилищния и фондовия пазар, както и погрешните очаквания, че икономическият растеж ще продължи вечно.

Тя завърши с прогнозата, че развиващите се икономики ще излязат първи от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 12.09.22 г.
fallback