fallback

ДКЕВР: Трябва да се въведе лимит за производство на ток от ВЕИ

Зелената енергия е по-скъпа и тъй като изкупуването й е задължително, това натоварва сметките на потребителите, коментират от регулатора

16:04 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимо е да бъде въведен лимит за откриване на инсталации по отделните технологии за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), заяви по време на енергиен форум в София членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Пламен Денчев. По думите му това се налага, за да има поносимост на цената на електроенергията от потребителите.

Цената на електроенергията от ВЕИ, която по сегашния закон задължително се изкупува и то на преференциални цени, е средно около 5 пъти по-висока от тази от конвенционалните електроцентрали, припомни Денчев.

Към момента делът на тока от ВЕИ у нас е под 2%, но, ако се реализират стартиралите и получилите лицензи проекти, след около година мощностите, произвеждащи ток от ВЕИ, ще достигнат 500 мегавата, което като цяло забележимо ще оскъпи електроенергията за битовите потребители.

Към тези разходи, калкулиращи се в сметките на абонатите, ще се прибавят и средствата за развитие на електропреносната мрежа, което е задължение на НЕК, в размер над 100 млн. лева. Може да се помисли и за законодателни решения, с които част от разходите за присъединяване да са за сметка на собствениците на инсталациите за ток от ВЕИ, добави Денчев.

В крайна сметка, въпреки че Националната електрическа компания и електроразпределителните предприятия са длъжни да изкупуват тока от ВЕИ и да присъединяват към мрежата инсталациите, фактически високата цена на тока от ВЕИ се плаща единствено от крайните потребители.

„Именно поради тази причина трябва да се намери рационално решение, съчетаващо интересите на производителите на зелена енергия и на обществото”, смятат от енергийния регулатор.

Освен това „производството на електричество, като се използва енергията от вятър, слънце и вода (мини ВЕЦ) няма да реши проблема с намаляването на вредните емисии в атмосферата, а това може да стане основно чрез развитието на ядрената енергетика, която е и много по-евтина”, заяви в заключение Денчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 06.09.22 г.
fallback