fallback

Преглед на печата за 20 май

08:00 | 20.05.09 г.

Ивайло Калфин: Инвестициите в енергийната ефективност ще възлязат на около 9 млрд. евро в. Дневник

Инвестициите в областта на енергийната ефективност ще възлязат на около 9 млрд. евро. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин при откриването на конференция на тема "Възобновяема енергия и енергийна ефективност: Път към по-добро бъдеще", организирана от Американската търговска камара.

В момента работим по различни проекти на публично-частното партньорство в областта на енергийната ефективност, посочи Калфин.

Прогнозите на Българската агенция за инвестиции са, че през следващата година инвестициите в областта на възобновяемите енергийни източници ще бъдат минимум 500 млн. евро.

Необслужваните лизингови договори скочиха 5 пъти в. Сега

Необслужваните лизингови договори са нараснали 5 пъти през последната година. Ако през март 2008 г. делът им е бил 1.7%, то година по-късно той вече достига 8.6%, сочат данните на Българската народна банка към края на първото тримесечие.

"Проблемът е при фирмите, главно в транспортния сектор и пътностроителните дружества", коментира председателят на Българската асоциация за лизинг и шеф на "Интерлийз" Теодор Маринов. Той добави, че домакинствата като цяло нямат проблеми с обслужването на лизинга на леки коли навреме. Те обаче имат много малък дял от пазара. Основните клиенти на лизинговите дружества са фирмите - с договори за над 5 млрд. лв., докато домакинствата са взели на лизинг стоки за едва 600 млн. лв. към края на март.

Заводите свиха със 17% електричеството в. Стандарт

Спадът в битовото потребление на ток за първите 4 месеца на годината е 2-2,5% спрямо същия период на 2008 г., а на промишлеността - 17%. Това съобщи шефът на НЕК Мардик Папазян. Спадът на битовото потребление можел да се обясни с по-топлата зима, то сривът на потреблението в индустрията е заради кризата.

София ще плати 88 млн. лв. за две кръстовища в. Дневник

Столичната община ще плати над 88 млн. лв. за проектирането и построяването на две кръстовища на два етажа на бул. "Пейо Яворов" при пресечките му с бул. "Драган Цанков" (Телевизионната кула) и бул. "Стоян Михайловски" (Семинарията). Това стана ясно от информацията за сключения договор с "ГБС - Инфраструктурно строителство", публикувана в официалния вестник на ЕС. Според общината естакадите ще помогнат за отпушването на трафика.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
fallback