fallback

Строежът на АЕЦ Белене може да се забави

Kъм момента вътрешните и международните цени на електричеството са почти изравнени

15:39 | 19.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Построяването на АЕЦ Белене не е изключено да се забави, каза днес председателят на Български атомен форум Богомил Манчев по време на конференция, посветена на атомната енергетика и енергийната ефективност. Той допълни, че се прави всичко възможно това да не се случи и до два месеца площадката, където ще бъдат разположени двата ядрени реактора в Белене ще бъде напълно разчистена и готова за започване на фактическото строителство. По план първият реактор трябва да влезе в търговска експлоатация до 2014 г., а вторият – до 2015 г.

Като се има предвид, ще потреблението на електроенергия у нас нараства средно на година с 2-3%, то е възможно към 2014 г. да се появи недостиг на електричество, което също е важна причина атомната централа в Белене да се построи в срок, посочи Манчев.

Що се отнася до износа на електроенергия, според експертите тази и следващата година той едва ли ще е изгоден за конвенционалните централи, тъй като поради намаленото търсене вследствие на икономическата криза международните цени на електроенергията съществено са паднали.

За Investor.bg енергитици обясниха, че към момента вътрешните и международните цени на електричеството са почти изравнени, така че на практика електроенергия с печалба би могла да изнася само АЕЦ Козлодуй. Преди година международните цени на тока бяха около два пъти по-високи от вътрешните и електроенергийните дружества в страната използваха това като част от аргументите си за предявяване на претенции за вдигане на цените на тока за битовите потребители. Тази година трите електроразпределителни дружества в страната също са представили предложение (което е на-високо при ЧЕЗ България) за вдигане на цените на тока за бита от юли с около 10%.

Присъстващите на енергийния форум румънски представители отбелязаха, че те са си поставили за цел да увеличат дела на ядрената електроенергия в страната (който сега е 42%, а в България е 35%), тъй като тя е евтина, надеждна и чиста, затова АЕЦ Черна вода ще бъде разширен с още два ядрени блока. Досега са избрани шест инвеститора, с които се водят преговори по условията на изпълнение на проекта и евентуално сключване на договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 15.08.22 г.
fallback