fallback

Зърното на борсата у нас с 20% по-евтино от средното в Европа

До нова реколта едва ли цената на житото у нас ще се покачи над 210 лв./т

15:38 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на зърното на Софийската стокова борса (ССБ) през последния месец останаха почти без промяна, за разлика от тези в Европа, така че към днешна дата офертите на ССБ са с близо 20% по-ниски от средноевропейските.

Офертата за покупка на голямо количество царевица, обявена в края на април на ССБ продължава да важи, като първоначалната цена от 200 лв./т* миналата седмица стигна 215 лв./т, но насрещни оферти все още няма.

Предложението от преди 3 седмици за продажба на пшеница при цена от 210 лв./т се запазва, но сделка не е реализирана. Според запознати, единични сделки на едро за пшеница в страната се сключват при цени от 200-210 лв./т. Прогнозите на експертите са, че до нова реколта едва ли цената на житото у нас ще се покачи. Причината е наличието на достатъчни количества зърно у стопаните и търговците, поради много добрата реколта през миналата година, а също и прогнозите за добра реколта от пшеница и това лято.

Същевременно цените на зърното в Европа напоследък тръгнаха нагоре, следвайки нормалния за това време на годината тренд, въпреки че са с около 20% по-ниски на годишна база. Актуалните котировки (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща са еднакви – 257 лв./т. Цената на слънчогледа също върви нагоре, като вече е 506 лв./т (увеличение с 22 лв./т за седмица).

Ръстът в цената на суровото олио в Ротердам е по-голям – 55 долара/т за седмица, достигайки 970 долара/т. Увеличението на цената в голяма степен се дължи на повишения интерес и големите покупки от Индия на този вид масло за консумация.

Захарта в Лондон запазва сравнително стабилна цена, като към днешна дата струва 437 евро/т. 

Цените на пшеницата и царевицата на борсата в Чикаго през последните 3 седмици вървят леко нагоре, като актуалните котировки са съответно 214 долара/т и 166 долара/т.  

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
fallback