fallback

Почти двойно презаписаха облигации за 500 млн. евро на Юробанк И Еф Джи

Ценните книжа са емитирани без да са гарантирани от гръцкото правителство

13:24 | 18.05.09 г.

Гръцката Юробанк И Еф Джи, част от Юробанк И Еф Джи Груп, успешно пласира необезпечени от гръцкото правителство облигации на стойност 500 млн. евро на международни и местни инвеститори, съобщиха от финансовата институция.

Емисията е преминала при изключителен интерес от страна на над 80 местни и чуждестранни инвеститори като очакваното търсене е надхвърлило предлагането над 1,8 пъти.

Юробанк И Еф Джи е първата гръцка банка, която в условията на финансова криза, когато международните капиталови пазари на практика са затворени за гръцките и повечето европейски банки, успява да излезе на международния капиталов пазар. Очаква се тази транзакция да отвори пазарите и за други гръцки банки – процес, който е от жизненоважно значение за доброто функциониране на гръцката банкова система, коментират от банката.

И Еф Джи Хелас (EFG Hellas PLC), дъщерно дружество на Юробанк И Еф Джи, е емитент на двугодишните ценни книжа с фиксирана лихва от 4,25% годишно, гарантирани от Юробанк И Еф Джи и листвани на фондовата борса в Люксембург. Ценните книжа са емитирани без да са гарантирани от гръцкото правителство.

Емисията ценни книжа е направена в рамките на EMTN програма, която цели да осигури на банката средства в средносрочен план, предназначени за основната дейност на финансовата институция. Това е първата емисия от гръцка банка на международните пазари от началото на кризата през август 2007 година.

Водещите мениджъри при транзакцията са BNP Paribas, И Еф Джи Юробанк Ергасиас, ING, JP Morgan и Unicredit Group (HVB).

Дългосрочният дългов рейтинг на Юробанк И Еф Джи, присъден от Moody’s е А1, от Standard&Poor’s - BBB+ , а от Fitch съответно А-.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
fallback