fallback

Петър Димитров: Над 16% от горивата у нас не отговарят на изискванията

Най-често не се изпълняват изискванията за наличието на биогориво

11:33 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 16 на сто от горивата в България не отговарят на изискванията, съобщи днес във Варна министърът на икономиката Петър Димитров. По думите му за трите месеца от началото на годината Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) е проверила 80 обекта за течни горива и при 23 от взетите проби са открити несъответствия.

Проблеми има най-вече при малките дистрибутори на горива, посочи Димитров, цитиран от БТА. Според него най-често не се изпълняват изискванията за наличието на биогориво.

През миналата година България е получила 903 нотификации по Европейската система за бърз обмен на информация за опасни продукти РАПЕКС, каза министърът. В 544 от случаите е ставало дума за детски играчки, като 4 вида са открити и на пазара в страната. От своя страна България е подала 20 нотификации до РАПЕКС.

Министър Димитров участва в 49-та Генерална асамблея на Международната конфедерация на организациите по инспекция и сертификация. Във форума участват представители на Международния форум по акредитация, Европейската агенция по безопасност и здраве на работното място, Европейската организация на потребителите.

Председателят на ДАМТН Борислав Георгиев посочи, че служителите на организацията следят за изпълнението на близо 23 евродирективи. Според него в около 60 на сто от случаите на некачествени стоки на пазара в България става въпрос за детски играчки. На второ място са електрическите уреди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 20.08.22 г.
fallback