fallback

Преглед на печата за 18 май

07:57 | 18.05.09 г.

Бизнесът: Кризата ще продължи до 2012 г. в. Стандарт

Кризата за България не може да завърши по-рано от 2012 г., каза по БНР председателят на БСК Божидар Данев. Приходите в бюджета намаляват, влошена е активността на банковата система, продължи той. Според Данев влошената ликвидност на бюджета и на бизнеса правят икономиката ни чувствителна към външни сътресения. Никой не говори, че поради влошената икономика тепърва ще има удари върху банковата система, заяви Данев. Редица предприятия се съветват с нас как да направят масови уволнения, допълни той. Според Данев изборите още повече ще навредят на икономиката на страната.

300 млн. лв. не достигат на туризма в. Стандарт

Българският туризъм изпитва недостиг в размер на 300 млн. лв., каза за Econ.bg Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Първият проблем е свързан с новия туристически сезон и "оборотните средства", чийто недостиг е 50 млн. лв. Вторият проблем е очакваният спад на броя на туристите и на приходите. Това води до недостиг на 250 млн. лв. Парите са нужни за изплащане на кредити.

Търговци в Мол Варна започват нова стачка в. Дневник

Почти половината от наемателите на търговски площи в МОЛ Варна, обявиха, че започват стачка от днес. Така 58 магазина от общо 120 ще останат затворени до сряда. Вчера информацията бе потвърдена и от пресслужбата на търговския център. Протестът бе мотивиран с високите наеми и нежеланието на мениджмънта за предоговарянето им. Част от магазините и заведенията за хранене в мола няма да работят и в първите три дни на всяка следваща седмица. Протестът на търговците ще бъде подкрепен и от Българската ритейл асоциация (БРА), съобщиха от сдружението. В текста на подписка, разпространена до медиите от собственици на магазини в мол Варна се казва, че в него липсва реално управление, както и информация за това как се привличат нови клиенти.

Няма да има актуализация на бюджета в. Новинар

Има всички предпоставки бюджетът за тази година да не се актуализира, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски в предаването „Неделя 150” на БНР, но допълни, че изпълнението на приходната част върви по-лошо от предварителните очаквания на кабинета. Икономическата криза се оказа много по-дълбока от оценките и на Международния валутен фонд, и на Европейската комисия, поясни министърът.

Фирми мамят със заплати в. Стандарт

Фирми използват кризата, за да мамят със заплати служителите си. Това алармираха пред "Стандарт" потърпевши работници и синдикалисти. Компании пускат обяви за персонал, обещавайки големи възнаграждения, но със задължителен изпитателен срок. На отзовалите се кандидати им се предлагат пари на ръка за пробния период, но без трудов договор. Така фирмите пестят осигуровки. След първия месец обаче работодателите обявяват, че са разочаровани от наемниците и се отказват от услугите им. Работниците не получават и договорените на четири очи пари. "Пред фалит сме, нищо не можем да дадем", най-често се оправдават бизнесмените. След това номерът с обявите се повтаря отново. По този начин фирмите си набавят работна ръка без пари, а наивниците не могат да докажат правото си на възнаграждение.

Еколози алармират за незаконни сгради по морето в. Новинар

Над 200 са незаконните строежи по българското Черноморие. Това заявиха вчера представители на „Партия на зелените” и политически клуб "Екогласност". По думите на Валентин Симов, председател на "Партия на зелените", такива данни показват резултатите от проверка на Дирекция на национален строителен контрол (ДНСК) по Черноморието.

Според политическите организации се строят масово хотели и туристически комплекси на самите плажове, което е нарушение на наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според която трябва да има свободна зона за туристите, където да могат да се пекат, и тя трябва да е минимум 20 процента от цялата територията на плажната ивица.

Небанковите компании за заеми ще са с поне 250 000 лв. капитал в. Дневник

Небанковите компании, които отпускат заеми, лизинговите и факторинг дружествата ще трябва да имат капитал от поне 250 000 лв., за да бъдат регистрирани от БНБ и да извършват дейност. Минимално необходимият капитал трябва да е внесен, за да бъде вписана съответната институция в регистъра.

Това става ясно от новата наредба на централната банка за финансовите институции, публикувана в Държавен вестник.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 31.08.22 г.
fallback