fallback

Преглед на печата за 16 май

08:07 | 16.05.09 г.

Световната банка ни дава 200 млн. долара заем в. Новинар

Световната банка отпуска на България заем в размер на 200 млн. долара, стана ясно вчера. Средствата се отпускат за реформи в социалния сектор, като основно парите ще бъдат изхарчени за модернизиране на образованието, здравеопазването, както и за създаване на нови работни места.

От финансовата институция уточняват, че това е третият и последен заем, който България получава като финансови помощи за социалния сектор. Заемът е за 17 години, с 5 години гратисен период.

Брюксел предупреди за риск да загубим още 130 млн. евро в. Сега

София може да загуби около 130 млн. евро по оперативна програма "Околна среда", предвидени за столичния завод за отпадъци, ако се приеме закон за одържавяване на дейностите по чистотата в столицата. Предупреждението на Брюксел е дошло веднага след заседанието на МС в четвъртък и е адресирано до вицепремиера Меглена Плугчиева. Тогава кабинетът одобри проекта. Вчера Плугчиева даде заден и обясни, че законът ще се интегрира в този за отпадъците и ще се отнася за всички общини при криза, което е коренно различно решение.

"Има промяна заради писмото. Няма да бъде отделен закон. Ще бъде част от закона за управление на отпадъците и не касае само София, а ще се отнася при кризисна ситуация за всички общини", обясни Плугчиева.

Еврокомисията обори Шушулов за цените на тока в. Сега

Делегацията на Европейската комисия наруши дипломатичния тон и разпространи вчера опровержение на изявление на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов за цените на тока. Преди няколко дни Шушулов заяви, че от 1 юли т.г. вероятно ще се стигне до 4-5% поскъпване на тока заради многото слънчеви и вятърни централи. Европейското законодателство изисква токът от тези възобновяеми източници да се изкупува на преференциални цени.

От евроинституцията намекват, че Шушулов необосновано смесва понятията. В България делът на възобновяемите източници на енергия все още е твърде малък - едва 6.8%, докато европейските изисквания са до 2011 г. той да стигне 11%. При това тези 6.8% са предимно от водни централи, се казва в писмото на ЕК. "Не е сигурно, че увеличението на цената на електричеството с 5% се дължи на високата цена на възобновяемите енергийни източници. Съществуват и други фактори, като цената на минералните горива и повишаването на потреблението в резултат на икономическото развитие", се казва в писмото.

Управляващите заложиха здравен капан на следващото правителство в. Дневник

Здравен капан за следващото правителство заложиха управляващите. След като миналата година не приеха исканото от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличение на бюджета, сега има сериозен риск тя да остане без необходимите средства за лекарства и лечение на пациенти. Още повече - събираемостта на здравните вноски пада, а касата трябва да плаща медикаментите по нов списък, в който има над 40 нови препарата. Ситуацията допълнително се усложнява и от обърканите правила, които министерството и депутатите от тройната коалиция приемат.

Голямото ни притеснение е, че парите за лекарства на НЗОК тази година ще свършат преждевременно и през последните месеци на 2009 г. пациентите ще бъдат принудени да си купуват медикаменти на свободния пазар. За това предупреди депутатите от парламентарната здравна комисия директорът на институцията д-р Румяна Тодорова.

Разбита е група за черно тото в. Дневник

Антимафиоти са разбили престъпна група, която е въртяла над 5 млн. лв. в черно тото и я е инвестирала в друга престъпна дейност, съобщи пресцентърът на МВР. В нея са участвали 30 лица от Гоце Делчев, София и Ловеч, а сред тях има и такива, близки до футболни клубове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 01.09.22 г.
fallback