fallback

Цигарите у нас ще поскъпнат двойно до пет години

Спрямо единица БВП на човек от населението кутия Marlboro в България е 3 пъти по-скъпа от средното за ЕС

15:28 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

През следващите пет години цените на цигарите в България по всяка вероятност почти ще се удвоят, заяви директорът „Фискална политика и международна търговия” на компанията Philip Morris Филип Гамбачини по време на презентацията си в София относно „Облагането с акциз на тютюневите изделия”. Вдигането на цените на цигарите ще се дължи основно именно на вдигането на акцизите, чийто ставки се определят на ниво ЕС.

Беше даден пример, че цигарите от ниския ценови сегмент, които сега струват 2,80 лв. (като 1,95 лв. е акциз), към 2016 г. ще струват 4,68 лв. (като 3,52 лв. е акцизът). Тези стойности са условни, защото зависи ЕК кой начин на облагане и какви стойности ще избере, а също дали ще разреши гратисен период за вдигането на акцизите.

Беше отбелязано, че спрямо единица брутен вътрешен продукт на човек от населението, кутия цигари Marlboro в България е по-скъпа близо три пъти от средното за ЕС, т.е. съизмерени със средните доходи на населението, цигарите в България са най-скъпи от страните от ЕС .

В момента в България облагането с акциз е 41 лв. за 1000 къса и 40,5% върху продажната цена, като отделно има и облагане с ДДС. Гамбачини посочи, че в момента от страна на Европейската комисия (ЕК) тече режим на преглед и предлагане на промени в данъчната директива на ЕС за тютюневите изделия, като се очаква до края на годината да бъдат взети решения.

Между основните варианти, които се обсъждат и които ще засегнат България, е да се повиши минималният акциз за 1000 къса на 90 евро до 2016 г. (2018 г.); да се вдигне до 2018 г. минималният акциз върху продажната цена до 63% от средната претеглена цена (а не както е сега върху най-разпространения ценови сегмент, който за България към момента е 2,90 лв.); възможно е и съчетаване на варианти при определени условия или отлагане за някои страни от ЕС на достигането на определено ниво на данъчно облагане на тютюневите изделия.

От ръководството на Philip Morris посочиха, че тяхното становище е да се въведат минимални цени на цигарите в ЕС, но то не се подкрепя от ЕК, защото се смята за нарушаване на принципите на конкуренцията на пазара на Общността. От тютюневата компания допълниха, че ще продължат да настояват пред ЕК поне да се допусне страните от ЕС, които имат желание, да могат да въведат минимални цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 04.09.22 г.
fallback