fallback

След ревизии данъчните начислиха близо 90 млн. лв. допълнително осигуровки

Общият брой на приключилите ревизии по осигурителното законодателство е близо 13 хил.

15:03 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

89,610 млн. лв. са допълнително начислените задължителни осигурителни вноски след извършените ревизии през 2008 г. на некоректни работодатели и осигурители, съобщиха от националната агенция за приходите (НАП).

Общият брой на приключилите ревизии по осигурителното законодателство е близо 13 хил. Най-много ревизии са извършени по Държавното обществено осигуряване – 3515, като констатираните допълнително задължения са в размер на 66,195 млн. лв. За здравно осигуряване са извършени 3478 ревизии, като допълнително установените задължения са в размер на 12 млн. лв.

Междувременно от началото на 2009 г. НАП постави акцент върху текущия контрол по спазването на осигурителното законодателство, така че да не се допускат сериозни нарушения от работодатели и осигурители, които да се установяват на по-късен етап чрез ревизии. От началото на годината всяка оперативна проверка в търговските обекти вече следи и за спазването на осигурителното законодателство.

По време на проверките инспекторите следят за това дали правилно са определени и начислени дължимите задължителни осигурителни вноски върху работните заплати на персонала, внесени ли са в дължимите размери и срокове, подадени ли са необходимите декларации в определения от закона срок.

Инспекторите следят и за сключените трудови или граждански договори със служителите, които работят в търговския обект, подадени ли са уведомления за назначени, напуснали, уволнени служители и др.

До края на март 2009 г. общият брой на извършените проверки по спазване на осигурителното законодателство в цялата страна е 2640. От тях 120 са завършили с доклади, в които се констатират сериозни нарушения на осигурителното законодателство и се предлага стартиране на ревизии на некоректните фирми. От началото на годината до края на март общият брой на съставените актове за установени административни нарушения по осигурителното законодателство е близо 3 хил., като 2371 от тях са за неспазване на Кодекса за социално осигуряване, а 236 - на Закона за здравно осигуряване. Наложените санкции на некоректни работодатели и осигурители са 1910 на стойност 146 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback