fallback

Държавата отпуска 12 млн. лв. на финансово затруднените общини

Средствата за помощта са предвидени в централния бюджет

12:35 | 14.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата ще подпомогне с 12 млн. лв. общините с обективен структурен дефицит при условията и ограниченията, заложени в Закона за държавния бюджет за 2009 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата за помощта са предвидени в централния бюджет. Министерският съвет утвърди Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на общини с обективен структурен дефицит през 2009 г.

В наредбата е посочено, че общината е с обективен структурен дефицит, когато задължително отговаря на един от двата основни показатели и на поне един от допълнителните показатели. Двата основни показатели са: съотношението на бюджетния дефицит в местните дейности към общо разходи за местни дейности, отчетени към края на 2008 г., надвишава 10 на сто, изчислено по специална формула; равнището на безработицата за 2008 г. е над 35 на сто по-високо от средното за страната.

Исканията на общините за финансово подпомагане ще бъдат разглеждани от консултативен съвет към министъра на финансите, в които ще участват представители на Националното сдружение на общините.

Предвижда се средствата за подпомагане да се предоставят на два транша, като вторият ще се отпуска в размер от 60 на сто, ако общината не е намалила просрочените си задължения. Когато приетите мерки на подпомогнатите общини са недостатъчно ефективни, консултативният съвет ще може да изиска промяна на одобрените програми за ограничаване на структурния дефицит.

През миналата година с 10 млн. лв. бяха подпомогнати 41 общини със структурен дефицит. 6,4 млн. лв. от предоставените средства са използвани за погасяване на натрупани през предходни години задължения, а 3,6 млн. лв. са осигурени за енергоспестяващи мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
fallback