fallback

Преглед на печата за 11 май

08:01 | 11.05.09 г.

Китайската "Грейт уол" започва строеж на завод за коли край Ловеч в. Дневник

Китайската компания за производство на автомобили "Грейт уол" ще започне строителството на новия си завод край Ловеч в понеделник, съобщи SeeNews. Инвестицията в новото предприятие ще бъде 80 млн. евро, като се очаква в него да работят първоначално 1300 души. Заводът трябва да бъде завършен в края на 2010 г. В изграждането и експлоатацията на новото предприятие ще се включи и българската група "Литекс комерс".

Компанията "Грейт уол" произвежда автомобили с марките Florid, GWPERI, Cowry, Hover, Safe и DEER. В България компанията иска да произвежда пътническия модел Hover, както и пикапи. Произведените автомобили ще бъдат предназначени предимно за българския пазар. Общо в китайската група заедно с подизпълнителите работят 18 хил. души. Заводът в Ловеч ще бъде с капацитет от около 30 хил. автомобила годишно.

Евтините имоти ще са в интернет след 2-3 месеца в. Сега

Евтините имоти, които се разпродават от съдебни изпълнители заради дългове на собствениците им, все още не са качени в интернет. Това ще стане най-късно до 2-3 месеца, заявиха вчера от Камарата на частните съдебни изпълнители. В началото на април шефът на организацията Георги Дичев обеща, че базата данни ще е в глобалната мрежа на 1 май.

"Все още не сме готови, но работим много усилено по софтуера. Всичко ще е готово най-късно до 2-3 месеца", заявиха вчера от камарата. В сайта на организацията (http://www.bcpea.org) ще има връзка към друг сайт, направен специално за имуществото, което е обявено за публична продан. В него ще има филтри за търсене по различни категории, например град, цена и др.

Панелните жилища по-скъпи от новото строителство в. Новинар

Продажните цени на панелните жилища вече са по-високи от тези на новото строителство в някои райони на столицата, показа проверка на „Новинар”. Така например квадратният метър на апартамент в панелен блок струва с около 100 евро повече в сравнение с новите постройки, като в кв. „Люлин” започва от 550 евро, в кв. „Младост” – от 720 евро, а в „Борово” – от 900 евро.

Жилищата в нови кооперации в тези райони се търгуват съответно по 450 евро за квадратен метър, 600 евро и 850 евро. В столичния център панелните жилища се продават за 1240 евро квадратен метър, а новите – за 770 евро.

Това може да се дължи на няколко фактора, като един от тях е, че новото строителството в тези райони не е толкова качествено, обясни управляващият директор на агенцията за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев. По думите му е възможно и някои от собствениците на панелни жилища да задържат високи цените на имотите си на нива отпреди 1-2 години, защото не искат да загубят от стойността им.

Хотелиери се отказват от стандартите, били скъпи в. Стандарт

Хотелиери и ресторантьори масово се отказват от допълнителни сертификати, които удостоверяват качеството на храната. Причината е, че малцината дали пари за скъпите стандарти и системи редовно са проверявани от контрольори. За сметка на това недобросъвестните конкуренти, които просто са платили за документ, работят безпроблемно. Въпреки уверенията, че всички кръчми без сертификат за HACCP ще бъдат затворени след влизането ни в ЕС, това не се случи. Така всички, които платиха хиляди левове с уверението, че ще са крачка пред конкурентите, останаха излъгани. "Въвеждането на стандарта ISO в хотела ми "Езерец" ми струваше първоначално 15 000 лв. и половин година обучение на персонала", разказва собственикът и шеф на регионалната хотелиерска и ресторантьорска асоциация Румен Калайджиев. "През следващата година за подновяването дадох още 5000 лв. Като единствения в региона, притежаващ подобен документ, ме проверяваха всяка седмица, защото контролните органи също трябва да отчитат дейност.

80 млн. евро за документи за качeство в. Стандарт

Български фирми плащат средно по 80 млн. евро годишно на чужди одиторски лаборатории, които да проверяват дали продуктите на компаниите отговарят на всички изисквания за качество и безопасност. Документът за качество е необходим, за да може родните фирми да изнасят стоките си. Глобата за продажба на стока в Европа без нужните сертификати е 300 000 евро на контейнер. Затова сумите, плащани за получаване на сертификати, ще скочат значително от 2010 г., когато влиза в сила нов регламент на Еврокомисията. Според него наблюдението на пазара в ЕС ще се прави само от лаборатории в страните членки на международния акредитационен форум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 09.09.22 г.
fallback