fallback

Икономиката ни ощетена с ?300 млн. от липса на лаборатории за сертификация

Сертификатите за качество и безопасност на една стока, издадени от акредитирана българска лаборатория, може да бъдат невалидни следващата година

16:14 | 11.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Иван Савов. Снимка: Investor.bg

Голяма част от родните производители, които изнасят за обединения европейски пазар, изпитват качеството и безопасността на своите стоки в чуждестранни лаборатории. Това им дава сигурност, че получените сертификати ще бъдат признати на територията на Европейския съюз.

По този начин българската икономика е била ощетена с поне 300 млн. евро за периода 2000-08 година, смята Иван Савов, управител на сертифициращата компания „Муди Интернешънъл” ООД и заместник-председател на Европейската федерация на асоциациите на сертифициращите организации. Разходите за сертифициране в европейски лаборатории са много по-големи от тези в България и възлизат на около 80 млн. евро годишно, допълни той. Савов изнесе становището си по време на семинар за журналисти през уикенда във Велинград.

Основният виновник за този проблем според него е Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация” (БСА), която все още не е член на многостранното споразумение за взаимно признаване на сертификатите на Европейската организация по акредитация (EA-MLA). Това поставя акредитацията на местните лаборатории, а оттам и износът на местните производители, сертифицирани от тях, под въпрос. „По този начин БСА е саботирала години наред българската икономика“, заяви Иван Савов.

Към момента БСА е страна по две от седемте области на EA-MLA: сертификация на системи за управление на качеството и сертификация на персонал. Подписването на многостранното споразумение за останалите пет области на акредитация може да отнеме повече от година, смята Савов.

Казано с други думи, това означава, че сертификатите за качество и безопасност на една стока, издадени от акредитирана българска лаборатория, може да бъдат невалидни следващата година, когато влиза в сила Регламент 765/2008 на Европейския парламент.

Липсата на легитимна продуктова сертификация ще създаде сериозни препятствия за местните производители, които търгуват с Европейския съюз, предупреди Иван Савов. Според него още по-тревожно е, че много тях дори няма да знаят, че тяхната сертификация може да не бъде валидна от 1 януари 2010 г.

Акредитираните лаборатории за изпитване в България са 204, а органите по сертификация на персонал са три, съгласно данните от отчета за дейността на БСА за 2008 г. Издадените от тях сертификати за качество се признават към момента в Европейския съюз, но това ще се промени догодина.

При несъответствие на стандартите за качество местните производители са застрашени от сериозни глоби, които може да достигнат до 300 хил. евро, поясни още Иван Савов.

Международно признатата акредитация на българските сертифициращи компании е изключително важен фактор за свободното движение на местните стоки в рамките на единния пазар. Техният достъп до този конкурентен пазар ще облекчи разходите на бизнеса за услуги по сертификация и ще спести милиони на българската икономика. Разрешаването на този проблем е в ръцете на БСА, която е време да демонстрира по-отговорно отношение към бизнеса, завърши Иван Савов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 09.09.22 г.
fallback