fallback

Общо 23 случая на нарушаване на правото на защита на лични данни през 2008

В много случаи напълно ненужно се изискват и задържат официални лични документи

17:02 | 08.05.09 г.

Общо 23 случая, отнасящи се до нарушаване на правото на защита на лични данни през 2008 г., е констатирал екипът на Програма "Достъп до информация" (ПДИ), се посочва в годишния доклад на програмата за състоянието на достъпа до информация в България за миналата година.

Това се дължи на факта, че администраторите на данни обработват лични данни непропорционално на целите на извършваната от тях дейност, както и че в много случаи напълно ненужно се изискват и задържат официални лични документи, посочи Дарина Палова от ПДИ, цитирана от БТА.

Като пример за администратор, който надвишава своите права при обработването на лични данни, е посочена търговската верига "Метро". За да може да се пазарува там, гражданите следва да получат клиентска карта, за издаването на която трябва да представят голям обем лични данни, както и лична снимка.

Като друг пример за такава практика от ПДИ посочват търговското дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД. За да извършва услугите, които предоставя - доставка на електроенергия, дружеството изисква от всички потребители, освен попълнено заявление по готов формуляр, копие от нотариален акт за съответен недвижим имот. Ако имотът се ползва от наематели, от дружеството изискват да се представи договор за наем.

235 са общо случаите, в които е предоставена правна помощ от ПДИ за миналата година. Тя е свързана с различни затруднения или въпроси за упражняване на правото на достъп до информация, регламентирано от Закона за достъп до обществена информация (151), за нарушения на конституционното право на гражданите да търсят, получават и разпространяват информация (57), за нарушения на правото на защита на личните данни на гражданите, регламентирано от Закона за защита на личните данни (23).

Най-често търсените случаи за консултации от ПДИ са свързани с актуални обществени събития, с достъп до информация за околната среда, до информация от органите на съдебната власт, с достъп до архивите на бившата ДС и до лични данни.

Общият брой на регистрираните в базата данни откази на информация през 2008 г. е 88. За трета поредна година сред отказите по същество най-много са тези, основани на защитата на третите лица, се посочва в доклада.

В 25 случая на отказ е налице конкретно позоваване на разпоредбата от ЗДОИ, според която достъпът до поисканата информация засяга интересите на трето лице и липсва неговото съгласие за предоставянето й. В 12 случая информация е отказана на основание на защитени лични данни, а в два случая отказващите информация са се позовали на търговска тайна.

Сравнително рядко през годината информация е отказвана на основание служебна тайна (6 случая) и държавна тайна (4 случая). Остава голям броят на мълчаливите откази - за 2008 г. те са 24. Намалява обаче броят на изричните откази, в които не се посочва основание за непредоставяне на поисканата информация - 9 случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
fallback