fallback

Икономически растеж между 2% и минус 2% прогнозират от ЦИР

Основна цел на следващото правителство трябва да бъде въвеждането в по-кратки срокове по официален път на еврото в страната

15:24 | 08.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на България за 2009 г. може да бъде в рамките на плюс 2% до минус 2%, гласи прогнозата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), представена днес от съпредседателя на организацията Георги Прохарски. Той уточни, че растеж от 1-2% за тази година е оптимистичният вариант, при който се предвижда увеличение на БВП.

Отрицателните стойности от -1 на сто и -2 на сто са песимистичният вариант за развитие на икономиката ми, който, по думите на съпредседателя на ЦИР Александър Божков, към момента изглежда по-вероятен, главно поради предстоящите парламентарни избори, когато ще се загуби време за сформиране на нов кабинет.

Предварителните данни за ръста на БВП за първото тримесечие на годината сочат, че има голяма вероятност той да е отрицателен, т.е. „от минус един до минус два процента” на годишна база, смятат експертите от Центъра за икономическо развитие.

Реалният, макар и много нисък растеж на инвестициите като цяло (вътрешни и преки чуждестранни инвестиции) продължава да е напълно постижим - при много добро използуване и на средствата от европейските фондове, показва докладът на ЦИР. Спадът на обема на износа ще продължи до възстановяване на предишното или частично пренасочване към друго външно търсене, добавят експертите.

В полза на оптимистичния вариант би подействало пренасочване на потреблението (както крайното, така и производственото, доколкото е възможно) от външни към вътрешни промишлени стоки и някои услуги (туристически, транспортни, бизнес услуги и др.), както и търсене на възможности за известно пренасочване на износа към по-малко засегнати от кризата пазари, посочи Прохарски.

Що се отнася до размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), от ЦИР смятат, че те ще намалеят осезаемо с 40-50% спрямо рекордните си стойности от последните две години, но няма да паднат под 3 млрд. евро за годината.

За Investor.bg Прохарски коментира, че въпреки факта, че България влиза в кризата в много по-добро икономическо състояние от повечето страни, най-силно засегнати отрасли ще бъдат индустрията и строителния сектор. От основните икономически отрасли, кризата по-слабо ще се отрази на услугите и селското стопанство.

Според прогнозите на ЦИР, през 2009 г. ще има месеци, когато ще се отчита дефлация, така че е твърде възможно годишната инфлация да не надминава 3%.

На въпрос на Investor.bg относно възможността за присъединяване на страната ни към еврозоната, от ръководството на ЦИР посочиха, че „основна икономическа цел на следващото правителство трябва да бъде въвеждането в по-кратки срокове по официален път на еврото в страната ни, още повече, че в края на годината е много вероятно да сме изпълнили на практика критериите на присъединяването”.

От ЦИР обаче не определиха срокове, в които би могло да въведем еврото, тъй като „това зависи и от политическата воля на ЕС”.

Във връзка с по-ниската събираемост на данъците през първите месеци на годината и съответно по-малкото от планираните бюджетни приходи, Александър Божков изказа становище, че това вероятно ще доведе и до отпускане на по-малко от предвидените в държавния бюджет държавни субсидии за общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 08.09.22 г.
fallback