fallback

Откриват метрото от националния стадион до Сердика наесен

Утре е официалното откриване на участъка от стадиона до Младост 1

13:23 | 07.05.09 г.

Целият участък на първия лъч на метрото в София ще влезе в експлоатация до средата на септември, очакват от "Метрополитен" АД.

В 11 часа утре официално ще бъде открит участъкът на метрото между станцията край Националния стадион "Васил Левски" до квартал "Младост" 1 в София, съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Братоев, потвърждавайки информацията от миналата седмица за пускане на отсечката в навечерието на Деня на Европа.

Общата дължина на участъка е 6 километра, с пет станции, допълни той. Интервалът на движение на метрото ще бъде 7 минути. В този участък ще се движат общо четири влака.

От общо шестте километра по него 1,6 километра са над земята и това е главно заради мостовите съоръжения, през които трябва да преминава метрото.

Заради оплакванията, че при движението на влаковете живеещите край линията чуват шум, Братоев заяви, че това е в допустимите граници според българските стандарти. Той добави, че според българските стандарти е предвидено до блоковете да стига ниво на шум до 50 децибела, а в случая става дума за много по-ниски нива.

В момента продължава изграждането на участъка между стадион "Васил Левски" и станция "Сердика", каза той. Вече е поставен релсовият път във втория тунел между стадиона и станцията при Софийския университет. До края на юли ще бъде поставен релсовият път и в останалата част от участъка, каза Братоев. Очакванията на дружеството са целият участък на първия лъч да влезе в експлоатация до средата на септември.

След крайната станция на новооткриващия се участък в квартал "Младост" 1 са предвидени две отклонения. По едното от "Младост" 1 през "Младост" 3 до бул. "Цариградско шосе" се работи. То ще бъде пуснато в експлоатация през 2012 г., заедно с втория лъч на метрото от станция "Обеля" до станцията на бул. "Джеймс Баучер". В момента пък се търси финансиране и за участъка от "Младост" 1 до Бизнес парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:01 | 11.09.22 г.
fallback