fallback

Седем фирми у нас имат лиценз за производство на оптични дискове

През 2008 г. 94% от произведените у нас оптични дискове са със запис

13:26 | 07.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

В България към момента има общо 18 действащи лиценза за производство на оптични дискове и матрици, издадени на 7 дружества, се казва в „Доклад относно действията на българското правителство в областта на защитата на интелектуалната собственост през 2008 г.”, огласен днес. По-конкретно: 2 от дружествата имат по 4 лиценза за производство на оптични дискове и матрици за тяхното производство; 1 дружество има 3 лиценза за производство на оптични дискове и матрици; 1 дружество има 3 лиценза за производство на оптични дискове; 1 дружество има 2 лиценза за производство на оптични дискове; 2 от дружествата имат по 1 лиценз за производство на оптични дискове.

Лицензираните производители представят в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) тримесечни отчети, съдържащи информация за произведените дискове, обема на вложената суровина за производство (поликарбонат) и данни за реализацията.

Уведомителните режими при внос и износ на поликарбонати и при внос и износ на машини и съоръжения за производство на оптични дискове са с цел контрол върху производството.

Контролните органи извършват периодични проверки на лицензираните юридически лица, които са задължени да им осигуряват достъп до местата, където осъществяват дейността си, и до цялата необходима документация.

През 2008 г. са извършени 18 проверки в производствените помещения на лицензираните производители на оптични дискове и матрици за тяхното производство. Нарушения свързани с производството на оптични дискове не са констатирани, данните за закупените и вложените суровини са съпоставими с представяните тримесечни отчети в Министерството на икономиката и енергетиката, се казва в доклада.

Нарушения обаче са констатирани във връзка с начина на водене на необходимите дневници, както и при настъпване на промяна в обстоятелствата. През 2008 г. са издадени три наказателни постановления.

През 2008 г. производството на празни оптични дискове (CD-R и DVD-R) намалява за сметка на произвеждани оптични дискове със запис, се констатира в доклада.

През последните години тенденцията е да се увеличава производството на оптични дискове със запис за сметка на производството на оптични дискове без запис. На лицензираните поточни линии в България през 2008 г. са произвеждат основно оптични дискове със запис – 94%, докато през 2005 г. дисковете със запис са били 55,5%, а без запис – 45,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
fallback