fallback

Преглед на печата за 7 май

08:00 | 07.05.09 г.

Брюксел готви глоба за България заради търговията с вредни газове в. Дневник

Европейската комисия (ЕК) предупреди България, че може да й наложи глоба заради липсата на план за търговията с емисии парникови газове на предприятията в страната, съобщи агенция "Блумбърг".

България все още няма Национален план за разпределение на квотите за вредните емисии за втората фаза на европейската схема за търговия с емисии - 2008-2012 г., се казва в съобщението. С този документ се определят максималните количества въглероден диоксид, които предприятията могат да изхвърлят в атмосферата.

По данни към 27 април само България, Кипър и Малта не са спазили ангажиментите си към Брюксел. Прогнозната квота парникови газове за страната ни се оценява на 42.3 милиона тона, а според специалисти от пазара за тези емисии цените продължават бързо да падат и са достигнали нива под 10 евро за тон.

Съобщението от ЕК е от 5 май и според него липсата на такъв план дава основание на Брюксел да започне наказателна процедура срещу България.

Търговци масово освобождават магазини в центъра на София в. Новинар

Търговци масово освобождават наетите от тях магазини на централни софийски улици и търсят места в моловете или в по-крайни улици, където наемите са по-приемливи, показа проверка на "Новинар". Тенденцията потвърди и Сирил Креси, член на Българската ритейл асоциация.

През последните няколко месеца заради икономическата криза голяма част от търговците прекратиха договорите си за наем на помещения, които държаха на улиците „Витоша”, „Солунска”, "Граф Игнатиев”, "Раковски", и търсят да наемат магазини в големите търговски центрове, коментира Креси.

По думите му търговците, които са принудени да затворят магазините си, са основно в сферата на продажбите на мобилни телефони, дрехи и обувки. Креси коментира, че през последните няколко години е имало бум на продажбите на мобилни телефони, но сега българите се лишават от подобни луксозни покупки и ликвидирането на обекти, в които се предлагат GSM-и, е нормално.

Банките върнали в централите си към 800 млн. евро в. Сега

Политиката на БНБ за облекчаване на местните банки им позволи да върнат към централите си около 800 млн. евро за 3 месеца. Това става ясно от изданието на централната банка "Икономически преглед".

В края на м.г. и началото на 2009 г. БНБ намали задължителните резерви на банките на няколко стъпки, с което им освободи около 3 млрд. лв. Идеята беше да се насърчи доверието в системата и да се облекчи ликвидността й. Още тогава ведомството на Иван Искров обясняваше, че не трябва да се очаква мярката непременно да отпуши кредитирането на бизнеса и гражданите. Трезорите продължиха рестрикциите върху отпускането на заеми. Ръстът на кредитите за фирмите от януари до март т.г. например беше 10 пъти по-нисък в сравнение със същия период на 2008 г. Тогава заемите за бизнеса се увеличиха с 1.67 млрд. лв., а през първите три месеца на 2009 г. - със 166 млн. лв.

Падането на резервите обаче е позволило на местните трезори да намалят външните си дългове с цели 866 млн. евро от декември 2008 г. до февруари 2009 г., пише в "Икономически преглед". Огромната част от тези дългове (над 80%) са към чуждестранните банки-майки, където е отишла по-голямата част от сумата.

Законът за етажната собственост влезе в сила в. Дневник

Новият Закон за управление на етажната собственост дава възможност на собствениците в жилищните блокове да се сдружават и да кандидатстват за финансиране на проекти за саниране и смяна на дограмата от фонда "Енергийна ефективност". Съседите се задължават също да плащат разходите за ремонтите на общите части на сградата. Тези, които отглеждат в блоковете кучета, ще трябва да плащат консумативи и за тях. Законът позволява при системно нарушаване на вътрешния ред на сградата собственик на апартамент да бъде принудително изгонен от блока.

Вземаме плаж за хилядарка в. Стандарт

Дават плаж под наем за малко над хиляда лева на година. Търгът на строителното министерство за временен стопанин на ивицата Райския залив стартира при минимална цена от 1282 лева за година. Плажът край Созопол е с площ от 805 кв. м. В цената е включен ДДС, а срокът на владеене според конкурса е до 31 декември 2013 г. Тръжните документи за конкурса струват почти толкова, колкото и годишният наем. Кандидатите плащат за участие по 1000 лв., става ясно от обявите в сайта на строителното министерство. До края на май трябва да станат ясни новите собственици на над 40 плажа, които ще бъдат отдадени от държавата под наем заради липса на концесии. Договорите за наеми ще бъдат за срок до 5 години, но контрактите могат да бъдат прекратени и предсрочно при готова концесионна процедура, обяви строителният министър Асен Гагаузов.

И празниците не помогнаха на туризма в. Сега

Въпреки дългата ваканция от 1 до 6 май, която правителството отпусна като вид антикризисна мярка за спасяване на туризма, представителите на туристическия бизнес не са единодушни за ефекта й. Някои хотелиери коментираха, че тя не е увеличила приходите им и че дори е отклонила туристи към съседните държави.

Според туроператорите най-голяма е била заетостта в балнеоложките хотели. "Най-голям интерес има към Хисаря, Сандански и Велинград", коментира Байко Байков, управител на "Бохемия". От "Сънтурс" също отчитат най-голям интерес към тези дестинации. Някои представители на спа хотелите обаче не смятат, че гергьовденската ваканция им е вдигнала приходите. "Балнеохотелите си имат постоянни посетители и сливането на почивните дни не оказва съществено въздействие върху записванията", коментира Станимир Станков, председател на Националната асоциация за спа и уелнес туризъм.

Според Станков дългата почивка дори е накарала част от потенциалните туристи да предпочетат чужбина. Шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин също обясни, че от ваканцията у нас печелят също Гърция, Турция и Македония, защото много българи прекараха почивката си там.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 25.08.22 г.
fallback