fallback

ЕК: България ще отбележи икономически спад от 1,6% през 2009 година

Дефицитът по текущата сметка ще намалее, бюджетът ще излезе на минус, а безработицата ще нарасне, смятат анализаторите на Комисията

13:16 | 04.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на 2009 година икономическият сентимент и индикаторите за доверие в българската икономика влошават своите показатели в резултат на продължаващата глобална и икономическа криза. Това, както и свиващото се индустриално производство и намаляващите продажби на дребно дават сигнал за остър икономически спад в страната ни, смятат от Европейската комисия.

В новата прогноза за икономическото развитие на Европейския съюз, която беше публикувана от ЕК днес, се казва, че страната ни ще отбележи икономически спад от 1,6 на сто през тази година. Ако това се случи, то България ще отбележи първо годишно свиване на икономиката от 1997 година досега.

Прогнозата на ЕК предвижда понижението на БВП да се запази и догодина, когато се очаква икономиката да се свие с 0,1 на сто.

Заради очакваното задълбочаване на спада на потока от преки чуждестранни инвестиции и забавянето на ръста на кредитирането, инвестициите в българската икономика ще отбележат значително понижение и през тази и през следващата година, смятат от ЕК. На този фон очакванията са, че забавянето в ръста на заплатите и увеличаването на безработицата ще окажат негативни ефекти върху разполагаемите доходи на домакинствата.

Така според ЕК ще се стигне до допълнителен натиск върху иконимическия растеж през 2009 и 2010 година.

Прогнозите на Комисията са, че вносът в България ще падне с 11 на сто през настоящата година. Свиването на външното търсене обаче щяло да доведе и до сходно по размер понижение на износа, което ще попречи на значителното намаляване на отрицателното салдо по текущата сметка. Така в края на тази година дефицитът по текущата сметка ще бъде в размер на 18,8 на сто от БВП, а за 2010 година разчетите показват отрицателно салдо от 17,2 на сто.

За сравнение, през 2008 година дефициът по текущата сметка на България достигна 24,8 на сто от брутния вътрешен продукт.

Според прогнозите на Комисията инфлацията у нас ще се забави значително през тази година, а нивото на поскъпване на живота ще остане относително стабилно през 2010 година. След измерената през 2008 година инфлация от 12 на сто, през 2009 година се очаква да отчетем ръст на потребителските цени от 3,9 на сто през тази и 3,6 на сто през следващата година.

Що се отнася до безработицата, то нивото й се очаква да скочи до 7,3 на сто до края на 2009 година, а през следващата да се вдигне с още половин процентен пункт до 7,8 на сто.

Негативна тенденция се очертава по отношение на изпълнението на бюджета на България, който според ЕК ще излезе на дефицит. Причината за това е спадът в приходите, съчетан с увеличените разходи на правителството за социални дейности и инфраструктурни проекти. Така въпреки заложената прогноза на правителството за излишък сме щели да отчетем бюджетен дефицит от 0,5 на сто през тази година.

През 2010 пък отрицателното салдо в бюджета пък ще възлезе на 0,3 на сто, смятат от Комисията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
fallback