fallback

Проспектът на Химимпорт е публикуван, има четири условия за конвертиране

Емисионната цена на привилегированите акции е 2,22 лв. за акция, а гарантираният дивидент по тях 9% от емисионната цена

10:52 | 01.05.09 г.

Проспектът на Химимпорт АД за издаването на 90 млн. привилегировани акции е публикуван в уеб страницата на дружеството тази сутрин в 8 ч., съобщи в Коментари на Investor.bg, зам-председателят на Управителния съвет на дружеството Александър Керезов.

В момента дружеството има издадени 149,999 млн. обикновени акции и при пълен успех на увеличението акциите му ще достигнат 239,999 млн. Минималният размер на увеличението, при който то ще се счита за успешно, е 63 млн. привилегировани акции. Има четири условия за конветиране на привилегированите акции в нови.

Гарантираният дивидент на дружеството е 9% от емисионната стойност на новите акции, която е 2,22 лв. Дивидентът се дължи и когато дружеството е отчело загуба, но пропорционално на възможните за разпределяне на средства, както е записано в цитираните по-долу пасажи от проспекта.

Мениджъри на емисията са Уникредит Булбанк и ТБ ЦКБ АД.

Публикуваме пасажи от проспекта на Химимпорт:

Новите акции могат или задължително се превръщат в обикновени акции (конвертиране) в следните случаи:

а) в края на седмата година от вписването на увеличението на капитала в търговския регистър – задължително превръщане на всички нови акции в обръщение

б) в края на третата година от вписването на увеличението на капитала в търгвоския регистър по отношение на всички нови акции в обращение – съгласно решение на Управителния съвет на емитента ако (1) официално публикуваната цена на затваряне на Обикновените акции е най-малко 50% над емисионната цена на Новите акции в поне 20 от 30-те последователни борсови сесии, предхождащи изтичането на тригодишния срок и (2) решението на Управителния съвет на Емитента е одобрено от общото събрание на Привилегированите акционери, свикано от Емитента и проведено не по-късно от един месец преди края на третата календарна година; събранието е редовно, ако на него са представени най-малко 50% (петдесет на сто) от Новите акции в обръщение, а решението за одобрение се взема с мнозинство ¾ (три четвърти) от представените на събранието Нови акции в обращение

в) по всяко време преди изтичането на 7-годишния срок по б. „а” по-горе – по искане на който и да е притежател на Нови акции в обращение по отношение на всички или част от притежаваните от него Нови акции

г) по всяко време преди изтичането на 7-годишния срок по б. „а” по-горе - съгласно решение на Управителния съвет на Емитента, ако в обращение са по-малко от 10% от сумарната номиналната стойност на Привилегированите акции

Конверсионно съотношение

При Конвертиране срещу всяка Нова акция в обращение ще бъде предоставяна една Обикновена акция (“Начално конверсионно съотношение”). Началното конверсионно съотношение подлежи на определени корекции, както е посочено в “Коригиране на конверсионното съотношение” по-долу (“Актуализирано конверсионно съотношение”, а заедно с Началното конверсионно съотношение – “Конверсионно съотношение”). След корекция на Конверсионното съотношение Емитентът е длъжен при първа възможност да уведоми чрез прессъобщение, по реда за разкриване на регулирана информация, или да осигури по друг подходящ начин уведомяване на Привилегированите акционери за корекцията.

Дата на конвертиране

Датата на конвертиране за всеки Привилегирован акционер (“Датата на конвертиране”) ще бъде работният ден, в който Централният депозитар регистрира Конвертирането, извършено на основата на Конверсионното съотношение, действало към момента на подаване в Централния депозитар на необходимите за извършване на тази регистрация документи. Емитентът ще достави на правоимащите Привилегировани акционери, възможно най-скоро, полагащите им се допълнителни Обикновени акции или части от Обикновени акции в резултат на актуализиране на Конверсионното съотношение, ако след Датата на конвертиране (така както е дефинирана в предходния параграф) Емитентът дължи такива допълнителни Обикновени акции или части от Обикновени акции в резултат на актуализиране на Конверсионното съотношение.

Части от Обикновени акции

Ако бъде определено Коригирано конверсионно съотношение, на Привилегированите акционери, които имат право да получат Обикновени акции, няма да бъдат предоставяни части от Обикновени акции в случай на Конвертиране. Вместо съответните части от Обикновени акции, дължими срещу общия брой Нови акции в обръщение, конвертирани от съответния Привилегирован акционер, този Привилегирован акционер ще има право да получи за всяка Обикновена акция парична сума (закръглена до най-близката цяла стотинка), равна на същата дробна част от средната цена на Обикновена акция, изчислена въз основа на цените при приключването на борсовата търговия през петте последователни дни на търговия, предхождащи Датата на задължително конвертиране – при Задължително конвертиране, съответно Датата на конвертиране от Емитента – при Конвертиране по опция на Емитента или датата на подаване на Уведомление за конвертиране при Конверсионния агент – в случай на Конвертиране по опция на притежател. Независимо от това, в случай на Коригирано конверсионно съотношение и ако един притежател конвертира едновременно повече от една Нова акция в обръщение, Емитентът има право вместо пари да предостави срещу конвертираните части от Нови акции цели Обикновени акции (за част или за всички части от Нови акции). В този случай броят цели Обикновени акции, които ще бъдат предоставени при Конвертиране, ще бъде изчисляван въз основа на общия брой Нови акции в обръщение, които се конвертират. За целите на предходния параграф Емитентът може, доколкото това е позволено съгласно приложимото българско законодателство и в съответствие с него, да държи на разположение придобити от него Обикновени акции, както и Общото събрание да овласти Управителния съвет да издава нови Обикновени акции.

Кумулативен гарантиран дивидент

Вместо дивидент като Обикновена акция, всяка Нова акция в обръщение дава право на своя притежател на кумулативен гарантиран дивидент в размер 9% (девет на сто) от емисионната стойност на една Нова акция. За разлика от дивидента по Съществуващите акции, поради това, че дивидентът по Новите акции в обръщение е гарантиран, същият е дължим от Дружеството, независимо от това дали през съответната година Общото събрание е взело решение за разпределение на дивидент. Поради това, че е кумулативен, гарантираният дивидент е дължим и независимо от това дали Дружеството е формирало разпределяема печалба за съответната година.

Както при изплащането на дивиденти по Обикновени акции, дивидентните плащания по всички Нови акции ще се извършват до размера на печалбата на Дружеството за съответната година, неразпределената печалба от минали години, частта от фонд “Резервен” и другите фондове на Дружеството, надхвърляща определения от закона или устава минимум, намален с непокритите загуби от предходни години и отчисленията за фонд “Резервен” и другите фондове, които Дружеството е длъжно да образува по закон или съгласно Устава си, за определянето на които Дружеството използва и прилага Международните стандарти за финансови отчети.   В случай че за дадена година средствата, които могат да бъдат разпределяни като дивидентни плащания са недостатъчни, за да покрият размера на дължимия гарантиран дивидент по всички Нови акции в обръщение, Дружеството ще разпредели тези средства пропорционално между всички притежатели на Нови акции в обръщение. Подлежащата на изплащане, но неизплатена част от дивидентните плащания за съответната година ще бъде пренесена (кумулирана) към дължимите дивидентни плащания за следващата година/следващите години. Пренесен (кумулиран) към дължимите дивидентни плащания за следващата година/следващите години ще бъде и дължим гарантиран дивидент, който изобщо не е изплатен, поради това, че през съответната година Емитентът не е формирал разпределяема печалба. Емитентът ще плаща гарантирания дивидент, само когато това е възможно съгласно закона. Сумата на гарантирания дивидент, платим за период по-малък от една година се изчислява на базата на година, състояща се от 360 дни, включваща дванадесет месеца, всеки с по 30 дни. Дължимият дивидент за 2009 г. ще бъде определен като пропорционална част от дължимия гарантиран годишен дивидент, на база оставащите до края на 2009 г. дни, считано от (включително) датата на вписване на Увеличението на капитала в търговския регистър.

Дружеството няма да създава фонд (резерв), в който да се заделят средства за изплащането на гарантирания дивидент. Но докато целият начислен, кумулиран и неплатен гарантиран дивидент по Новите акции в обращение бъде изплатен, Емитентът няма да плаща дивидент и каквито и да е разпределения по Обикновените акции и други финансови инструменти с по-нисък приоритет от Новите акции.

Проспектът в PDF формат

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
fallback