fallback

Предлагат закриване на сметището в Суходол до края на годината

За всички извършени дейности от шестте мобилизирани за сметопочистването фирми обезщетенията са общо около 600 хил. лв.

18:24 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Националният кризисен щаб (НКЩ) ще предложи на Министерския съвет сметището в Суходол край София да бъде окончателно закрито до края на годината, е казал днес председателят на НКЩ Тодор Модев, съобщи правителствената информационна служба. До края на годината ще бъде подготвена нова площадка за сметище, а в Суходол предстоят мащабни дейности по рекултивиране на сметището.

Новата площадка, която ще заработи от 1 януари 2010 г., ще функционира до построяването на софийския завод за битови отпадъци. Модев е подчертал, че с изграждането на алтернативната площадки и строежа на завода държавата за пореден път ще подпомогне Столична община, но за трайното решаване на проблема с отпадъците е необходимо и сътрудничеството на местната власт.

В почистването и извозването на боклука от столицата НКЩ е мобилизирал шест фирми – „Искър 2000”, „Содос”, „Строителство и възстановяване”, ТД „Транспортно строителство и възстановяване”, ТД ”Новера” и „Елма Тодоров” ЕООД. В дейностите са участвали 3000 работника и 400 машини за почистване.

Модев е коментирал, че се обсъжда възможността фирмите, мобилизирани от щаба, вече да спрат сметосъбирането и сметоизвозването и поддържането на чистотата да бъде оставено на наетите от общината дружества, тъй като „София вече изглежда много по-чиста от когато и да било през последните години”.

По предварителни данни за всички извършени от шестте мобилизирани фирми дейности обезщетенията са общо около 600 хил. лева. По думите на Модев сумата е в пъти по-малка от даваната от Столична община за същата работа, тъй като методиката за определяне на обезщетенията е изменена (не се плаща на вдигнат съд, а на тон боклук) и не се начисляват печалби за дружествата.

Сред средносрочните и дългосрочните задачи на НКЩ са извеждане на балираните битови отпадъци от територията на столицата и решаването на проблема със сметището в Суходол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 04.09.22 г.
fallback