fallback

Споразумението не стартира "Южен поток", чака се инвестиционно решение

Между БЕХ и Газпром предстоят разговори по учредяването на съвместна компания и последващото подписване на Акционерно споразумение

17:02 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Споразумението за сътрудничество между Български енергиен холдинг (БЕХ) и Газпром за реализацията на газопровода „Южен поток”, съгласувано вчера в Москва и предстоящо да се подпише до две седмици, не създава задължение за страните да участват в проекта, се казва в съобщение на Енергийния холдинг. Всяка страна има правото да вземе самостоятелно окончателно инвестиционно решение, на база на резултатите от прединвестиционното проучване, спазвайки националното си законодателство и с оглед на своите интереси.

Строителството на българската отсечка ще може да стане едва след взимане на инвестиционно решение от всяка една от страните, подчертават от БЕХ.

Самото прединвестиционното проучване ще съдържа оценка на всички технически, финансови, юридически, икономически и екологични аспекти и характеристики на проекта на българска територия за варианти на трасе и разпределение на обемите природен газ по направления за трети страни (съгласувани между двете страни), която оценка да позволи вземането на решение относно осъществимостта на проекта.

В рамките на прединвестиционното проучване би могло да бъде разгледана и опция, при която една от възможните изходни точки на „Южен поток” за целите на транзитния пренос да бъде точка на свързване със съществуващата на територията на страната транзитна система. Подобна опция ще бъде разглеждана само и единствено, ако не води до негативен ефект за страните по съществуващия транзитен договор. Категорично тази опция изключва прехвърляне на собственост или на сходни права върху съществуващата на територията на страната транзитна система, посочват от Енергийния холдинг.

Между БЕХ и Газпром предстоят разговори по учредяването на съвместна компания и последващото подписване на Акционерно споразумение, установяващо правата и задълженията на страните като съдружници в бъдещата съвместна компания, в която имат равно капиталово участие (50:50). 

Съвместната компания ще осъществява дейност при съобразяване с Междуправителственото споразумение, българското законодателство и законодателството на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 31.08.22 г.
fallback