fallback

Цените на производител на вътрешния пазар с ръст от 1,1% за март

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените има при производството на химични продукти

12:00 | 29.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2009 г. е с 1,1% над равнището от предходния месец, показват данни на националната статистика. Увеличение на цените има в добивната промишленост - с 2,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%, в преработващата промишленост - с 0,3%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените е регистрирано при производството на химични продукти - с 4,1%, и при производството на тютюневи изделия с – 1,4%. Същевременно намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2,5% и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,4%.

В добивната промишленост е регистрирано увеличение на цените спрямо предходния месец при добива на метални руди – 5,9%.

Спрямо март 2008 г. цените на производител на вътрешния пазар намаляват с 1,1%. В преработващата промишленост цените намаляват с 10% спрямо съответния месец на 2008 г., докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 25,8%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо март 2008 г. има при: производството на основни метали - с 29,8%; производството на хранителни продукти - с 4,1%; производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3,5%; производството на изделия от каучук и пластмаси - с 3,1%. Увеличение на цените се наблюдава при: производството на напитки - с 11,6%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 10,6%; производството на химични продукти - с 8,3%.

Общият индекс на цени на производител в промишлеността през март 2009 г. е с 0,2% над равнището на предходния месец, като увеличение е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо февруари 2009 г. се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,9%, и при производството на химични продукти - с 2%, докато намаление на цените е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,2%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,2%.

Спрямо същия месец на миналата година общият индекс на цени на производител в промишлеността намалява с 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:06 | 08.09.22 г.
fallback