fallback

Преглед на печата за 29 април

07:40 | 29.04.09 г.

Ковачки отваря "фронт" за борба с финансовата криза в. Дневник

Предстои да бъде учредена нова бизнес камара , която да работи за създаването на стратегия за оцеляване на икономиката в условията на световната икономическа криза. Това оповести в Плевен на среща с местни фирми бъдещият шеф на обединението Христо Ковачки. Българската индустриална камара (БИК) ще бъде регистрирана на 22 май в столицата.

В нея ще членуват различни по дейност компании, като акцентът ще е върху средния и дребния бизнес. Идеята е камарата да бъде " мост" между икономиката, държавата и частните предприемачи, като целта ще е да се запази максимално българската икономика, поясни Ковачки.

България не е достатъчно активна на европейско ниво, смятат българските граждани в. Дневник

Българските граждани не приемат страната като активен участник в създаването на европейските политики, показва национално представително изследване на институт "Отворено общество" от март-април т.г. Това заяви изпълнителния директор на института на пресконференция днес, цитиран от БТА.

Според изследването на 60% от анкетираните подкрепят членството на България в ЕС. Въпреки това 70% от тях смятат, че интересите на страната в ЕС не са добре защитени. Най-голямата част от участниците – 85% - са на мнение, че България не е достатъчно активна в правенето на европейските политики. 40% от анкетираните обясняват това с вътрешните проблеми в страната смятат 40% от анкетираните, а други 30% - с липсата на капацитет на правителството да участва в общоевропейския дебат.

Резултатите от проучването показват, че засега в България се говори за прилагането на европейските политики, а не за участието в създаването им, коментира Стойчев. ''Докато разговорът в България изостава с подобни параметри, дотогава тя ще бъде държава, която има статут на член на ЕС, но в същото време има манталитет на кандидат-член на ЕС'', допълни Стойчев.

Пазарът ни залят с опасния турски цимент в. Новинар

70 камиона с вреден турски цимент влизат дневно в България, съобщиха вчера от Българската асоциация на циментовата индустрия. Преди време оттам алармираха, че в суровината има повишено съдържание на хром, което предизвиква алергии и злокачествени образувания.

Това беше потвърдено и от регионалната здравна служба в Кърджали. Български предприемачи обаче го купуват, защото на тон е с 15 лв. по-евтин от българския, който е 140 -150 лв. С вредния цимент се строят масово обекти в София, Пловдив, Пазарджик и Кърджали, алармираха от асоциацията. Здравното министерство днес ще обмисля забраната на вноса му.

Топлофикациите пред фалит заради ниските цени в. Новинар

Топлофикациите, които използват природен газ, са заплашени от фалит. Това заяви вчера председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски на енергиен форум в столицата. Причината е, че в момента цената, на която се продава топлинната енергия, е много ниска.

По данни на организацията загубите на дружествата в страната, които работят с природен газ, за последните няколко месеца на миналата година са за над 130 млн. лв. Причината е, че тогава синьото гориво поскъпна с повече от 30 процента за период от половин година, а цената на парното остана същата.

Полицаи източвали еврокарти в работно време в. Сега

Двама униформени от столичното Първо РПУ бяха задържани на работното си място от антимафиоти, защото източвали европейски банкови сметки. От МВР уточниха, че служителите на Първо РПУ В.Х. и А.А. са били заловени след разработка на дирекция "Вътрешна сигурност" в министерството. Това става само пет дни след като шефът на "Охранителна полиция" Живко Живков бе пратен в пенсия заради занижен контрол над подчинените си.

Двамата полицаи теглили пари от сметки на европейски граждани с фалшиви банкови карти дори и в работно време. До ареста им се стигнало, след като банката, чийто банкомат най-често бил използван от полицаите, подала сигнал в МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 06.09.22 г.
fallback