fallback

Елхим Искра с 58% спад на продажбите и хиляда лева печалба

За същото тримесечие на миналата година печалбата е била 1 млн. лв.

13:42 | 28.04.09 г.

Елхим Искра АД отчита 57,8% спад на нетните приходи от продажби на годишна база до 4,3 млн. лв. за първото тримесечие на 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба намалява от 1,03 млн. лв. за първото тримесечие на 2008 г. до хиляда лева за изминалото тримесечие.

Разходите за възнаграждения падат с 28% на годишна база до 749 хил. лв.

„Основният и определящ риск за дейността на Елхим – Искра АД през настоящата 2009 г. ще бъде въздействието на световната икономическа криза, резултат от която е силната стагнация на пазара в България, в Европейските държави и в държавите от бившото ОНД, които са определящи за експорта на дружеството. През 2009 г. дружеството е изправено пред риска от сериозен спад в продажбите за износ и на вътрешен пазар“, се казва в междинния доклад за дейността.

Други фактори, които ще оказват влияние върху дейността на Елхим – Искра АД през настоящата година са рискът от рязко изменение на борсовите цени на някои основни суровини за производство (олово и полипропилен), както и рискът от покачване на цената на енергийните ресурси – природен газ и електроенергия. „Възможна е и неплатежоспособност на наши контрагенти“, смятат от дружеството.

За последните 12 месеца производителят на акумулатори е загубил 76,57% от пазарната си капитализация до 14,6 млн. лв.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
fallback