fallback

Преглед на печата за 28 април

08:06 | 28.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българите в паника, отказват свинското в. Новинар

Българите спряха да купуват свинско месо от страх, че може да се заразят със свински грип, показа вчера проверка на "Новинар" по столични магазини. Потребителите са твърдо решени да минат на пилешко, а търговци се опасяват, че свинското вече няма да се купува. Някои продавачи са паникьосани, че месото им ще залежи по щандовете.

Производители на колбаси също очакват отлив на поръчки от страна на търговски вериги. Шефът на Асоциацията на птицевъдите Борис Стоименов каза, че отсега нататък хората ще започнат да ядат предимно пилешко. Експерти от бранша коментираха, че ситуацията с птичия грип отпреди три години ще се повтори.

Слагат праг на наемите за ниви в. Стандарт

Минимална аренда на нивите ще определят кметовете. Размерът на минималния наем ще е различен в зависимост от местоположението на нивата и културите, които се отглеждат на нея. Това предвиждат предложенията за промени в закона за арендата, които са внесени в парламента от червените депутати Георги Юруков и Пенко Атанасов. Ще бъде определен и максимален размер на нивите, които може да наема един арендатор. Въпрос на обсъждане е колко точно да бъде този праг, обясни Атанасов.

Промените, които той и колегата му Юруков предлагат, предвиждат още да се определи единен образец за договор между арендаторите и собствениците. Идеята е да се защитят правата на наемодателите. Обикновено договорът се изготвя от арендатора и обслужва единствено неговите интереси, обясни Пенко Атанасов. Ако бъдат приети промените, ще отпадне задължителното заверяване на договорите при нотариус. Споразуменията за ползване на земеделските земи обаче ще бъдат подписвани в присъствието на общинар или упълномощено от кметството лице.

Харчим по 9 лв. в магазина в. Стандарт

Българинът харчи средно по 9,20 лв. в магазина. Миналата година средната сметка е била 10 лв. Това заяви Христо Ковачки на представянето на новата организация за подпомагане на малкия, средния и необвързания едър бизнес Българска индустриална камара - БИК. Около 30% от малките и средните фирми ще затворят заради кризата, а три четвърти от заетостта е осигурена от тях, каза Емил Попов, мениджър в предприятията на Ковачки. Кризата ще удари най-силно страната ни в края на тази и началото на следващата година и ще продължи около 10 г., каза Ковачки. Според него до края на годината безработицата ще надхвърли 20%.

Циментовите заводи намалиха продажбите си с 30% в. Дневник

Производителите на цимент в България отчитат спад на продажбите с около 30% от началото на годината. "При нас кризата се отрази със закъснение, но нямаше начин да не последваме спада в металургията и останалите сектори на реалната икономика", обясни изпълнителният директор на "Холсим България" Тодор Костов. От 10 април е спряна пещта за производство на клинкер в плевенския завод на компанията, а на 29 април се очаква да спре и тази в Бели извор. Клинкерът е полуфабрикатът, от който се произвежда цимент. Освен това компанията ще се раздели с 90 служители, от тях 70 са от плевенското предприятие.

"Към момента работим, но може да се наложи да спрем пещта заради ситуацията на пазара", каза и изпълнителният директор на "Титан Златна Панега цимент" Александър Чакмаков. По думите му действително може да се говори за спад от 30% и засега няма информация докога ще продължава той. От началото на годината цената на българския цимент е скочила с около 2-2.5%, показва допитване сред водещите компании в сектора.

По 120 лв. на месец дава МВР за информатори в. Сега

До 120 лева може да плати полицай на месец на нещатен сътрудник, предал му ценна информация, научи "Сега". "Тази сума е безумно ниска, като се има предвид, че става дума за хора, които биха спечелили много повече, ако не съдействат на полицията", коментираха криминалисти. В събота вътрешният министър Михаил Миков предложи да плати богато на всеки, който помогне за залавяне на бандите, отвлекли Киро Киров и Вене Сотиров. В сметката на МВР за добиване на ценна информация има 200 000 лв.

Кризата завладя автомобилния спорт в България в. Дневник

Българският автомобилен спорт усеща финансовата криза още от средата на миналата година, а през този уикенд се изправи лице в лице с резултатите от нея. В откриващото сезона рали "Траянови врата" на старт застанаха само 25 екипажа, или с 14 по-малко от 2008 г. Международно участие нямаше, въпреки че стартът е кръг от Източноевропейската купа. За да се преборят за оцеляването на спорта, част от пилотите се обединиха в асоциация, която отправи своите препоръки към Българската федерация за автомобилен спорт (БФАС) за намаляване на разходите в отделните шампионати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 01.09.22 г.
fallback