fallback

Откриха най-голямата българска икономическа изложба в Русия от 20 години

Вносът ни от Русия през миналата година е за над 5,48 млрд. долара, като над 90% от него са минерални продукти и горива

18:38 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Откритата днес в Москва Българска национална търговско-промишлена изложба, част от програмата за отбелязване на Годината на България в Русия, е най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни в Русия за последните 20 години и цели активизиране на търговско-икономическите отношения между двете страни. Това е казал днес при откриването на изложбата министър-председателят Сергей Станишев, който е на посещение в Русия, съобщи правителствената информационна служба. 

Върху площ от 3500 кв. м около 200 наши фирми от строителния и туристическия бизнес, машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата промишленост, винопроизводството, фармацевтичната и парфюмерийната индустрия, текстила, дърводобива и мебелното производство представят дейността си и възможностите за сътрудничество.

През 2008 г. 10,2% от външнотърговския стокообмен на България е с Руската федерация, достигайки близо 6,16 млрд. долара, което е ръст от над 48 на сто на годишта база. Износът ни за руския пазар през миналата година нараства с 51 на сто до над 674 млн. долара. Най-голям е експортът на медикаменти, вина, арматурни артикули, части за автомобили, нефтени масла, козметика, електрически акумулатори, селскостопански и хранителни продукти и т. н.

Вносът ни от Русия през миналата година е за над 5,48 млрд. долара. Над 90% от него са минерални продукти и горива, а останалата част са суровини, материали и изделия от машиностроенето. През 2008 г. износът на България за Русия нараства с 51 на сто, а размерът на руските инвестиции у нас се повишава с 31%.

Руският министър-председател Владимир Путин е определил от своя страна българската национална изложба като събитие, което разкрива големи възможности пред деловите среди от двете страни.

Според Путин партньорството между двете държави не се изчерпва само с големите енергийни проекти. Той е изразил надежда, че българските специалисти ще приложат своя опит при изграждането на съоръжения, свързани с олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 31.08.22 г.
fallback