fallback

SOFIX с понижение от 1,47% в очакване на отчетите

Това е третата поредна червена сесия за основния индекс

14:34 | 27.04.09 г.

SOFIX приключи търговията с понижение от 1,47% до 342,22 пункта, след като в края на сесията възстанови около 1% от загубите си. Това е третото поредно понижение на индекса.

До четвъртък трябва да видим отчетите на всички компании, като досега от 40-те най-ликвидни е обявен само отчета на ТБ КТБ АД. Банката демонстрира 70% ръст на печалбата до 15,5 млн. лв. и 40% ръст на активите.

В петък Монбат АД публикува предварителни данни за 60% спад на продажбите и печалбата през март на годишна база.

Днес и четирите борсови индекса отчетоха спадове, а борсовият оборот бе 1,35 млн. лв.

С най-голям оборот бяха акциите на Химимпорт АД с 681 хил. лв., следвани от Софарма трейдинг АД с 235 хил. лв. и Холдинг Пътища АД със 118 хил. лв. Акциите на ТБ ПИБ АД бяха с 52 хил. лв. оборот, а на ТБ ЦКБ АД с 29 хил. лв.

Най-печеливши сред дружествата с над 5 хил. лв. оборот бяха Софарма трейдинг със 17,5% ръст до 2,35 лв. за акция. На второ и трето място се наредиха Холдинг Пътища АД с повишение от 7,6% до 2,7 лв. за брой и Трейс груп холд с 5% до 44 лв. за акция.

Най-губещи сред оборотните дружества се оказаха книжата на Спарки Елтос АД, загубили 11,2% до 1,5 лв. за акция, книжата на Фаворит холд АД, отчели 5,1% спад до 3,7 лв. за брой и акциите на ТБ ЦКБ АД с 4% спад до 1,14 лв. за акция.

"Седмицата, през която предстои да бъдат оповестени повечето отчети на публичните компании, стартира с вяла търговия и отстъпление на индексите на БФБ от постигнатите през миналата седмица нива. Причините за това можем да търсим в негативните очаквания относно предстоящите отчети, както и в прибиране на спекулативни печалби. Очаквам тези настроения да се запазят до края на седмицата, като е възможно активизиране на търговията при позитивни новини от външните пазари или положителни изненади във финансовите отчети на някои от компаниите", сподели Борислав Симеонов, брокер в ИП Делтасток АД*.

*Мнението е лично и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 31.08.22 г.
fallback