fallback

Искров: България ще се справи с кризата поне колкото средното ниво за ЕС

Платежният ни баланс е далеч по-добър от този на редица развити страни, каза управителят на БНБ

13:36 | 27.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българската икономика е доста добре подготвена да се справи с кризата поне колкото средното ниво на страните от Европейския съюз (ЕС), заяви днес управителят на БНБ Иван Искров. Той посочи, че платежният баланс на България е далеч по-добър от този на редица развити страни.

Управителят на БНБ даде пример, че за първите два месеца на годината експортът на Япония, която изнася предимно високотехнологични продукти, е спаднал с 40% на годишна база, докато спадът по този показател в България е с 27%.

Изказването си Искров направи по време на връчването на годишните награди на Българска стопанска камара (БСК) в областта на икономиката в пет категории в присъствието и на вицепремиера Меглена Плугчиева. „Голямата награда” в категория „индустрия” получи „ДЗУ” АД - Ст. Загора за внедряване на нова технология за печатни платки, а „голямата награда” в категория „инвестиции” беше присъдена на „Девин” АД – Девин за инвестиции през миналата година в размер на 16 млн. лева.

В категорията „иновации” „голямата награда” беше връчена на „Спесима” ООД – София, а в категорията „интелект” най-високия приз на БСК получиха научните колективи на Института по металознание на БАН и на индустриалната лаборатория на Техническия университет.

В категорията „инициатива” „голяма награда” не беше определена, а диплом и юбилеен знак на БСК получиха: „Нико-М-66” ЕООД – Карлово, „АРП” ООД – Пловдив, БРБ „Инженеринг” ООД – Ст. Загора, „Корабно машиностроене” АД – Варна и „Атоменергоремонт” ЕАД – Козлодуй”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 29.08.22 г.
fallback