fallback

Сергей Шматко: Газът от „Южен поток“ ще бъде по-евтин от този от „Набуко“*

По думите на руския енергиен министър за Набуко още няма точни изчисления за цени и маршрут, докато за Южен поток тези въпроси са решени

13:02 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Според нашите предварителни данни газът от газопровода „Южен поток“ ще бъде по-евтин за европейските потребители от този от „Набуко“, каза министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко пред журналисти по време на провеждащата се в София среща на върха под надслов "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство".

Той посочи, че засега за „Набуко“ няма точни изчисления колко ще струва газът, откъде ще се осигурява и какъв точно ще бъде маршрутът на газопровода. От друга страна за „Южен поток“ тези въпроси са решени и с голяма степен на увереност може да се твърди, че цената на газа от него ще бъде по-ниска от тази за „Набуко“, заяви руският министър.

По думите му „Набуко“ не е конкурентен на „Южен поток“, тъй като за Европа са необходими големи количества природен газ.

Шматко заяви, че е удовлетворен от цялостното провеждане на срещата на върха, тъй като позицията на Русия е чута, включително и от Украйна.

Русия си е направила извода, че европейските страни активно ще търсят нови източници и маршрути на природен газ, което е тяхно право, каза още Шматко.

По думите му повечето страни участнички във форума са изразили подкрепата си за „Южен поток“, особено Италия и Австрия. „Русия ще продължи да води активен диалог във връзка с енергийната политика с Европа и САЩ“, заяви Шматко.

Той изрази задоволството си от това, че форумът е резултатен и е проведен в „атмосфера на партньорство и благоразположение, без излишна политизация“.

Справедливата цена на петрола би трябвало да е 70-80 долара за барел и вероятно това ниво ще бъде достигнато до година-година и половина, коментира още Шматко. По думите му сегашната цена на суровината не покрива всички разходи по добива и транзитирането му и, ако се запази по-дълго време, след няколко години може да се стигне до дефицит на петрол поради недостатъчните инвестиции. 

Между големите страни износите на газ се обсъжда възможността да се отмени зависимостта между цената на природния газ и тази на петрола, добави руският енергиен министър. По думите му сегашната цена на газа също е по-ниска от реалната, но Газпром има дългосрочни договори за доставки в много европейски страни и едва ли е уместно тези договори да се променят, така че в крайна сметка скоро няма да има промяна на съществуващото положение.

Въпреки ниските цени на газа в момента Газпром няма затруднения с инвестициите в разработването на нови находища, заяви Шматко.

 

*Информацията е актуализирана към 14.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 05.09.22 г.
fallback