fallback

Австрия и Италия: Европа не може без руския газ

По-стабилни договори между производители и доставчици, обвързани и с развитие на инфраструктурата, ще предотвратят нова газова криза

12:19 | 25.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Не може да има европейска енергийна политика, особено в областта на природния газ, без участието на Русия, заяви италианският министър на икономическото развитие Клаудио Скайола по време на срещата на върха "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство", която се провежда в София.

Той посочи, че в тази връзка е необходимо да има по-нататъшно развитие на отношенията с Русия, и подчерта интереса на Италия от реализирането на газопровода „Южен поток“, в който 50 на сто участие заедно с Газпром има италианската компания Eni.

За да се избегнат газови кризи като тази в началото на годината, Скайола препоръча да има по-стабилни договорни отношения между производители и доставчици и дългосрочните договори между тях да се обвързват и с развитието на газопреносната мрежа.

Австрийският зам.-министър на икономиката Алфред Майер заяви от своя страна, че „руският газ е гръбнакът на доставките за Европа и така ще бъде и в бъдеще“. Той веднага подчерта, че в момента най-важният европейски газов проект е „Набуко“, който много ще помогне за диверсификацията на газовите доставки.

Представителите на Азербайджан и Туркменистан изтъкнаха големите запаси на техните страни от природен газ и желанието си да търгуват с Европейския съюз. По средни оценки Туркменистан притежава запаси от газ в размер на 6 трлн. куб. м, а Азербайджан – около 4 трлн. куб. м.

От Азербайджан заявиха желанието си с природен газ от страната да бъде снабдяван газопроводът „Набуко“ и призоваха ЕС да участва в разработването на тяхното най-голямо газово находище със запаси от над 1 трлн. куб. м. За разработката ще са необходими още около 20 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 05.09.22 г.
fallback