fallback

Първанов: Инвестициите ще повишат сигурността на газовите доставки

Според експерти за обновяване и разширение на газопреносната мрежа на Европа до 2030 г. са необходими инвестиции от 400 млрд. евро

16:19 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в добива и инфраструктурата за пренос и дистрибуция на природен газ са най-важната предпоставка за сигурността на доставките, заяви президентът Георги Първанов по време на провеждания днес в София енергиен форум.

Между основните елементи на своята визия за сигурността на доставките в Европа президентът посочи, че правителствата на страните производители, транзитьори и потребители на газ трябва да синхронизират регулаторната си рамка във връзка с газовите доставки. Беше подчертана отново необходимостта от диверсификация на източниците и на трасетата.

По думите на Първанов принципът на свободен достъп на трети страни до инфраструктурата за пренос трябва да стане доминираща практика. Друг елемент от сигурността според него е изграждането на стратегически газохранилища и междусистемни връзки между европейските страни.

Първанов характеризира като „неоптимистична“ настоящата картина на преноса на природен газ в Европа, тъй като мрежата от магистрални газопроводи е с недостатъчен капацитет и не е диверсифицирана по източници. Не са достатъчни също така и наличните терминали за втечнен газ и газохранилищата.

Президентът цитира експерти, според които за обновяване и разширение на газопреносната мрежа на Европа до 2030 г. са необходими инвестиции в размер на 400 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 06.09.22 г.
fallback