fallback

Димитров: Кризата ще ускори реализацията на енергийните проекти

Проектите за строеж на газопроводи ще оживят икономиката и ще създадат нови работни места

13:17 | 24.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата криза ще ускори реализацията на големите енергийни инфраструктурни проекти, а няма да ги забави, заяви министърът на енергетиката Петър Димитров по време на срещата на върха в София под надслов „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство“.

По думите му, освен че проекти като „Южен поток“ и „Набуко“ са необходими на европейските страни за доставка на газ, по време на криза тези проекти ще оживят икономиката и ще създадат нови работни места.

Основните изводи, които си е направила България след газовата криза през януари, са в няколко направления, а именно, че вече не трябва да се разчита само на един доставчик на газ, независимо колко голям и надежден изглежда той, посочи Димитров. Трябва да се работи усилено за диверсификация както на маршрутите („Южен поток“), така и на доставчиците на газ, като страната ни би трябвало освен с Русия да сключи договори поне с още два доставчика на газ.

Друго направление, по което трябва да работи страната, е създаване на междусистемни връзки с газопреносните системи на съседните страни, като едновременно с това се строят и реверсивни връзки (възможност за преминаване на газ и в обратната посока).

Освен това трябва да се търсят по-големи гаранции от доставчиците за сигурността на доставките, включително и чрез алтернативни маршрути, подчерта енергийният министър.

Димитров посочи, че за реализацията на големите газови проекти е необходима и политическа подкрепа. По думите му особено удачен вариант за тези проекти е публично-частното партньорство.

Той изказа становище, че след реализирането на газопроводите „Южен поток“ и „Набуко“ страната ни ще получава добри приходи от транзитни такси, тъй като газопроводите могат да се разглеждат като един вид „магистрали за пренос на газ“, по които всяка страна или търговец, отговарящи на определени критерии и предлагащи конкурентна цена, биха могли да транзитират газ.

Противоположно мнение обаче разкри енергийният експерт Джон Робъртс, според когото транзитните такси по различните газопроводи трябва да бъдат приблизително еднакви на база пренос на 1000 куб. м газ/км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
fallback