fallback

Преглед на печата за 24 април

08:00 | 24.04.09 г.

Предприемачи съветват да не се прави бизнес у нас в. Новинар

Всеки трети предприемач у нас би посъветвал търговските си партньори и близките си да не започват бизнес в България. Това сочат данни от изследване на агенция „Естат”, направено по поръчка на Института за политика и развитие към Единна народна партия (ЕНП), проведено сред 400 фирми у нас. Сред основните причини е влошеното икономическо състояние на страната, затегнатото отпускане на кредити за бизнеса, както и липсата на добре подготвени кадри, обясни изпълнителният директор на агенцията Иво Желев.

Кризата вече е тук и най-застрашени се чувстват големите компании от преработващата промишленост, в които работят над 250 човека, заяви Желев. Всяка трета фирма у нас, която изнася продуктите си извън страната, очаква, че състоянието й в следствие на финансовата и икономическата кризи ще се влоши.

БСП и ДПС махат акциза върху луксозните автомобили в. Сега

Депутати от БСП и ДПС се готвят да отменят акциза върху скъпите и мощни автомобили. Причината е, че Еврокомисията е открила процедура за нарушение срещу България заради несъответствия в закона за акцизите, пишат в мотивите към законопроекта си Румен Овчаров, Петър Кънев, Алиосман Имамов и др. Народните избраници искат също да отменят въведена наскоро мярка срещу контрабандата на горива през турската граница.

В момента акциз се плаща само върху автомобили с мощност над 120 киловата, независимо дали са нови или втора ръка. "Налогът върху употребяваните возила е по-висок от този върху новите, което не е допустимо от европейското законодателство", обясни зам.-шефът на митниците Красимир Николов пред "Сега". Собственикът на нов автомобил с мощност 130 киловата например трябва да плати акциз в размер на 1600 лв. Ако колата е употребявана, той ще трябва да внесе в митниците 4550 лв.

Плащанията по САПАРД отново са блокирани в. Дневник

Изплащането на средствата по изрядните проекти на програма САПАРД е блокирано отново въпреки предприетите от правителството спешни мерки за отпушване на забавените субсидии. Преди две седмици кабинетът разреши бюджетът да отпусне 100 млн. лв. с идеята те да бъдат усвоени до 15 юни и фермерите най-после да възстановят инвестициите си в модернизация и оборудване.

От началото на седмицата досега обаче не е разписано нито едно плащане по вече одобрени проекти, защото изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Ализан Яхова е отишла на екскурзия в Прага, съобщиха източници от ведомството, пожелали анонимност. От пресцентъра на ведомството бяха инструктирани да информират, че г-жа Яхова била в командировка в Брюксел, което беше прието с недоумение от служители на агроминистерството, завърнали се от белгийската столица преди ден, без да са се засекли с шефката на фонда. Заявките за плащания могат да се пуснат само след одобрението и подписа на Яхова.

Директорите в "Слънчев бряг" ще са с последна дума за инфраструктурата в. Дневник

Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на "Слънчев бряг" АД, прехвърли към съвета на директорите на дружеството решението за бъдещето на инфраструктурата на курорта. От община Несебър вече поискаха да получат собственост върху нея безвъзмездно, а идеята се подкрепя и от хотелиерите в курорта.

От съобщение на министерството става ясно, че принципалът "не възразява след решение на съвета на директорите при спазване на условията на устава на дружеството да бъдат прехвърлени безвъзмездно" на общината парковете, озеленяването, алеи, тротоари и алейно осветление. Решението на съвета на директорите обаче е ясно - преди време той реши инфраструктурата да бъде продадена на общината, а ако тя не се съгласи - на търг.

НАП незаконно събира по-високи осигуровки в. Сега

Четири месеца вече държавата незаконно събира по 5% осигуровки от родените след 31 декември 1959 г., сигнализираха вчера читатели на "Сега". До тази ситуация се е стигнало заради скандално недоглеждане при поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО) в края на миналата година.

Тогава в чл. 6 от КСО е записано, че размерът на вноската за фонд "Пенсии" на НОИ е 18% за родените преди 1 януари 1960 г. и 13% за родените след 31 декември 1959 г. Осигуровката на младите е по-ниска, защото те трябва да внасят задължително още 5% в частен пенсионен фонд. Тази вноска е уредена в член 157 на кодекса, където обаче пише, че 5% трябва да се извадят от посочените в член 6, т.е. от въпросните 13%. Излиза, че общата пенсионна осигуровка на младите от 1 януари 2009 г. е 13%, а не 18%, колкото им събират работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 01.09.22 г.
fallback