fallback

Близо 2000 тона биодизел са произведени у нас през 2008 г.

От тях 1898 тона са употребени в страната

11:47 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

През 2008 г. в България са произведени 1939 тона биодизел, сочат предварителните данни на Министерството на икономиката и енергетиката, разпространени от правителствената информационна служба. От тях 1898 тона са употребени в страната.

Окончателната информация за потреблението на биогорива, бензини и дизелови горива ще бъде представена в енергийните баланси за 2008-ма на Националния статистически институт. Данните ще бъдат готови в края на 2009 г., е записано доклада на министър Петър Димитров за постигането на националните индикативни цели за потреблението на биогорива и възобновяеми горива в транспорта през 2008 г.

Утвърдената в края на 2007 г. Национална дългосрочна програма за насърчаване на потреблението на биогорива в транспортния сектор за 2008-2020 г. предвижда до 2020 г. биогоривата да достигнат 10 на сто от общото потребление в транспорта.

За постигане на поставените цели чрез Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата е въведено изискването производителите и вносителите на течни горива за нуждите на транспорта да предлагат на пазара горива от нефтен произход, смесени с биогорива в максималното процентно съотношение, разрешено по стандарт.

Задължителното смесване се осъществява само в данъчни складове, лицензирани по Закона за акцизите и данъчните складове. Друга мярка е регламентирана в Закона за акцизите и данъчните складове, където се определя нулева акцизна ставка за моторните горива за биодизела и биоетанола. С последните изменения в нормативната база е прието прилагането на намалена акцизна ставка за смесите на биогорива с течни горива.

Допълнителни облекчения се предвиждат и в Наредбата за условията и реда за подпомагане на производителите на енергийни култури, според която земеделските стопани получават директни плащания за енергийни култури, които са предназначени за производството на енергийни продукти и за които министърът на земеделието и храните е утвърдил представителни добиви. Размерът на субсидията е 45 евро/ха.

От правителствената информационна служба припомнят, че е осигурено финансиране от държавния бюджет за покупка на необходимото оборудване за изпитване на чисти биогорива от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 28.08.22 г.
fallback