fallback

Бизнесът сезира ЕК за закона за таксата за битови отпадъци

Проблемът за определянето на такса смет е поставян многократно пред властите от 2003 г. насам, подчертават от БСК

10:33 | 23.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Българската стопанска камара (БСК) декларира намеренията си да постави проблемите за неспазване на основни принципи на правото на ЕС, защитаващо околната среда и потребителите на т.н. „услуги от общ интерес”, пред съответните институции на ЕС“.

Това се казва в писмо на председателя на БСК Божидар Данев до министър-председателя Сергей Станишев относно необходими промени в основата за определяне на такса битови отпадъци.

В писмото се подчертава, че проблемът многократно е поставян от БСК от 2003 г. насам, но до този момент не са предприети никакви промени, удовлетворяващи бизнеса и гражданите като данъкоплатци и потребители на този тип услуги, а така също и дългосрочните интереси на общините и органите на местното самоуправление, отговорни за управление на отпадъците на местно равнище.

В писмото БСК потвърждава позицията си за необходимостта от въвеждане на единна задължителна основа за определяне на таксата битови отпадъци за бизнеса и гражданите свързана единствено с количеството генерирани отпадъци, каквато е практиката във всички страни, членки на ЕС.

Освен това от камарата настояват за свободно определяне на размера на таксите от общинските съвети и/или на цените от оторизирани оператори, в зависимост от специфичните за всяка община местни условия, инвестиционни ангажименти и технологични решения.

Трябва да има и възможност за алтернативно предоставяне като пазарна услуга на дейностите по събиране и третиране на битови отпадъци, е становището на бизнеса.

В писмото си БСК обръща отново внимание върху основните деформации в сегашната практика, чиято легална основа е дадената в сега действащия закон възможност за определяне на размера на таксата „пропорционално върху основа, определена от общинския съвет”. В момента таксата битови отпадъци всъщност представлява данък, определян от данъчната оценка на съответния имот или отчетна стойност на активите, и практически не е свързана с разходите за предоставяне на услугата.

Според сега действащия закон не се прилага принципът на европейското право „замърсителят плаща” и липсват пазарни стимули за намаляване на генерираните отпадъци, както и за ефективно прилагане на разделното събиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 27.08.22 г.
fallback