fallback

Преглед на печата за 23 април

07:33 | 23.04.09 г.

Фирмите отказват парите от Европа в. Стандарт

Фирмите масово се отказват да кандидатстват за пари от европейските фондове. Това заяви шефът на асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов по време на дискусия за еврофондовете с участието на вицепремиера Меглена Плугчиева. Бизнесът трябва да поеме 30% от инвестицията по европроектите, а парите се бавят повече от година. Това действа изключително демотивиращо на предприемачите, затова повечето от тях не кандидатстват повторно по оперативни програми. Никоя фирма не може да подготви сама формулярите за кандидатстване, заяви Лучия Илиева, представител на консултантска фирма. Всеки от кандидатите, който ползва услугите на подобни организации, трябва да плаща между 200 и 300 евро на ден за подготвяне на проекта, заяви тя.

София планира да пусне безплатен нощен транспорт в. Дневник

Три нощни автобусни маршрута ще свържат крайните софийски квартали с централната градска част, гарата и автогарата. Предложението за въвеждането на безплатните линии на зам.-кмета по транспорта Александър Цветков е внесено за разглеждане от Столичния общински съвет, съобщи агенция "Фокус".

Идеята е на интервал от 60 минути автобусите да прекосяват града по шест лъча между кварталите "Дружба 2" и Обеля, "Младост 4" и "Люлин 3" и "Овча купел 2" и "Левски Г" . Общият участък ще е между "Орлов мост" и Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да се осигури възможност за прекачване.

Предложението е нощното движение да се въведе експериментално от 1 май за три месеца. Финансирането ще бъде осигурено от собствени приходи на превозвача "Столичен автотранспорт".

Влагат милион за български паспорт в. Стандарт

Чужденци могат да получат право на постоянно пребиваване по опростена процедура само ако инвестират в страната над 1 млн. лв. Това решиха депутатите от вътрешната комисия при обсъждане на второ четене на Закона за чужденците. Досега изискваната инвестиция беше 250 000 долара. Депутатите решиха, че крупните инвеститори няма да са длъжни с печат в паспорта на всеки 6 месеца да удостоверяват влизане и излизане от страната. Сега съществува изискването на половин година те да напускат границите на ЕС и да се завръщат отново.

Всяко трето семейство мизерства в. Новинар

Всяко трето българско семейство живее в бедност, съобщи вчера директорът на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. По данни на синдиката тези домакинства преживяват с доход на човек от семейството до 186 лв. Не е ясно изобщо как хората плащат сметки и отглеждат децата си с толкова малко пари, обясниха експертите.

За да може едно четиричленно семейство да живее нормално, без да се лишава от храна, здравни услуги или пък образование, то трябва да разполага с близо 2000 лв., каза Томев. Малко хора обаче успяват да стигнат тази сума и са принудени да правят икономии от всичко, за да могат да нахранят детето си, смятат от КНСБ.

НАП очаква бюджетът да олекне с поне 2 млрд. лв в. Дневник

Данъчните приходи тази година ще са с 1.9 млрд. лв. по-малко, дори при оптимистичен сценарий. Това заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов. Той участва на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и за борба с корупцията, на което депутати и представители на изпълнителната власт обсъдиха мерки за борба със сивата икономика.

По план данъчните трябва да съберат 15.7 млрд. лв., което е ръст от 19.7% спрямо постъпленията през 2008 г. Според Стефанов реалното изпълнение ще е с 12.3% по-малко, или в края на годината приходната администрация ще събере 13.8 млрд. лв. Сумата е с 673 млн. лв. повече спрямо 2008 г., но с почти 2 млрд. лв. по-малко спрямо планираните.

"Основната причина за разликата между план и прогноза е в промяната в макроикономическите допускания, кризата вече се отразява на бизнеса, намаляват обороти и са налице опити за избягване на данъчното облагане", обясни Стефанов.

КНСБ: 6 хиляди души може да бъдат уволнени през май в. Дневник

Около 6 хиляди работници може да бъдат съкратени през следващия месец заради кризата, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Толкова заявления за масови уволнения през май са подадени в Агенцията по заетостта, показват данните на синдикатите. Готовност да прибегнат до крайната мярка са заявили предимно предприятия от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, черната и цветната металургия, както и от системата на БДЖ, добави Никифоров.

Вдигат индустриален парк върху завод “Диамант” в. Стандарт

Заводът за стъкло "Диамант" в Разград ще бъде разрушен, за да се вдигне на мястото индустриален парк. Това съобщиха от "Виа глас" ЕООД, която през 2007 г. купи фалиралия соцгигант. Дружеството, което планира паркът да е върху 400 дка площ, ще трябва да изхвърли 70 хиляди куб. м боклук от взривения "Диамант". Инвеститорът поиска бившето сметище на фирмата и обеща после да го превърне в зелен хълм.

Забраняват да се плащат в брой над 30 000 лв. в. Новинар

Плащанията в брой над 30 000 лв. ще бъдат забранени. По-големите суми задължително ще минават през банка. Тази промяна в законодателството обсъдиха вчера на съвместно заседание комисиите по корупция и по бюджет и финанси. Промените са част от мерките за борба със сивата икономика.

Двете комисии са свели мерките до 7 от 45 предложения, които са разгледали. Досега се обсъждаше да бъде забранен кешът над 5000 лв. или 10 000 лв. Очаква се промяната да бъде внесена от група депутати, за да бъде гласувана по-бързо от парламента, преди да изтече мандатът му. Аз лично съм готов да бъда вносител, каза председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров.

Пресичаме Балкана с час по-бързо в. Стандарт

Разстоянието между Северна и Южна България ще се изминава с час по-бързо, а 5 млн. лева годишно ще се пестят от разходи за гориво, съкращаване на трасето и по-малкото ремонтни работи. Това ще стане, след като бъде завършен обновеният проход Хаинбоаз. Очаква се 23-километровият път с допълнителна трета лента през Стара планина да бъде пуснат на 31 юли. Това обяви шефът на дирекция "Оперативен контрол" в пътната агенция Дончо Атанасов. Първоначално "мечата пътека" трябваше да е готова през август м.г.

Кооперация "Ялта" осъди държавата за 2.5 млн. лв. в. Дневник

Собствениците на трагично известната дискотека "Индиго" - младежката кооперация "Ялта", са осъдили Агенцията за дипломатически имоти в стрaната (АДИС) за 2.5 млн. лв. Това съобщи в сряда министърът на външните работи Ивайло Калфин. Парите са компенсация за това, че след терористичните нападения в САЩ на 11 септември 2001 г. пред американското посолство на ул. "Съборна" в София бяха поставени заграждения, които отрязвали пътя на клиентите до съседния бар "Астория" (сега фолк клуб "Версай"), собственост на кооперацията.

АДИС е собственик на бившата сграда на посолството (сега испански културен институт) и според "Ялта" агенцията е отговорна за пропуснатите ползи от стоялите четири години заграждения. Делото е спечелено на всички съдебни инстанции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback