fallback

Причините за кризата в България не са само външни

Корупцията оказва сериозно влияние, но оптимистичното е, че ситуацията към момента е далеч от най-черните сценарии

11:38 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансово-икономическата криза в България не се дължи единствено на външни фактори, има и вътрешни влияния, определили развитието й. Това каза по време на излъчена онлайн пресконференция на Българската академия на науките (БАН) Гарабед Минасян, старши научен сътрудник в секция „Макроикономика“ в институцията.

Сред тези фактори той посочи лошото управление на администрацията, ширещата се корупция, спекулативните действия на различни пазари, най-вече на недвижимия и туристическия.

При сегашните условия според Минасян важна антикризисна мярка е премахването на „търкания с Европейския съюз“, който бе посочен като гарант за положителното развитие на страната ни занапред. В момента според икономистите негативно влияние оказва не само спирането на директните плащания от еврофондовете, но и загубите от съпътстващи чужди инвестиции.

При пряко подпомагане от държавата пък е задължително преди това да се осигури подобрение на средата (което не се прави), „за да не хлътнат парите в корупционната каса на администрацията“.

В коментар за обявените антикризисни мерки на правителството Гарабед Минасян определи като притеснително това, че няма яснота откъде ще дойдат средствата в размер на около 27-28 млрд. лв., които се получават, когато се съберат предвидените стъпки в „плана Станишев“. В този план не се указва и за колко време ще бъде похарчена тази сума.

По думите на директора на БАН Митко Димитров за положително може да се смята, че кризата досега не се е развила според най-мрачните прогнози. Бизнесът в голяма степен реагира добре на затруднените условия и предприема мерки, които не повишават в голяма степен социалното напрежение, като вместо масово да съкращава служители, преминава на съкратено работно време, понижава заплати и управлява по-добре разходите си.

От БАН похвалиха и поведението на централна банка, както и като цяло действията на търговските банки в страната. „Те имат адекватно поведение от гледна точка на своите интереси, внимателни са при отпускането на кредити, имат гъвкава политика по отношение на лошите кредити“, каза Димитров. Това, което се прави в недостатъчна степен, е търсенето на улеснени възможности за кредитиране на „добрите“ клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 07.09.22 г.
fallback